Najbolji mađarski big bend orkestar svira u Banjaluci

Koncert “Budapest Jazz Orchestra” iz Mađarske biće održan 22. marta u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci s početkom u 20 časova.

“Budapest Jazz Orchestra” jedan je od najpopularnijih big bendova u Mađarskoj. Godinama izvode sving muziku, koja je prepoznata na svjetskom nivou, kao i gotovo sve džez žanrove. Ovi svjetski priznati muzičari upustili su se u ambiciozan projekat obrađivanja pjesama kultne grupe “Queen” u džez stilu. Ideja, koja je na prvu zvučala čudno, dugogodišnji je san džez bubnjara ovog orkestra Zsolta Madaija. Slušanjem, proučavanjem i vježbanjem pjesama grupe “Queen” postalo im je jasno da oni nisu samo jednostavan rok bend, već da su zapravo nešto slično kreativnoj radionici kompozitora koji su voljeli četiri različita muzička stila.

Svojim izvođenjem njihovih kompozicija oduševili su obje strane, klasičnu i džez publiku. Posebnu pažnju privlače improvizacijama i virtuoznošću. I publika u Banjaluci imaće priliku da čuje kako izvode velike hitove kao što su “I Want to Break Free”, “Bohemian Rhapsody”, “Bring Back That Leory Brown”, “We Are the Champions”.

Svi članovi benda su džez muzičari, što im omogućava da sviraju u bilo kojem stilu. Osnovan 1998. godine “Budapest Jazz Orchestra” bio je veliko otkriće u mađarskom džezu, budući da je to bio prvi profesionalni big bend u Mađarskoj čiji je zvuk podsjećao na američke bendove dvadesetih godina 20. vijeka.

Tokom dinamičnog razvoja orkestra, preko glavnih muzičkih tačaka ovog žanra, ovaj orkestar je postao svjetski poznat predstavnik savremene muzike.

Brojni koncerti, domaća i međunarodna priznanja i strani izvođači koji su obojili paletu benda, predstavljaju dokaz o radu Džez orkestra Budimpešte u proteklih 18 godina.

Ars poetika ovog orkestra je njegovati savremeni džez i big bend muziku, održavati kontakt s korijenima ovog žanra i učiniti njegove vrijednosti vidljivim javnosti, te prenijeti svoje profesionalno iskustvo mlađoj generaciji muzičara.

Cilj i zadatak orkestra je domaća i međunarodna interpretacija improvizacijskih i savremenih žanrova.

Besplatne pozivnice za koncert svi zainteresovani mogu preuzeti na biletarnici Banskog dvora.

(Nezavisne)

TRADICIONALNA KOTLIĆIJADA Zadatak – priprema najboljeg ribljeg parikaša

Javna ustanova Sportski centar „Borik“ i Banjalučka pivara u subotu, organizuju po 16. put tradicionalnu manifestaciju Kotlićijada „Borik Nektar 2019“. Kako su najavili, svečano otvaranje manifestacije je zakazano za 10 časova u parku sportske dvorane „Borik“, a proglašenje pobjednika u 14 časova. Tematski zadatak ovogodišnje kotlićijade je riblji paprikaš u tradicionalnom kotliću. Kao i prošle

Ambasada SAD opremila multimedijalnu biblioteku

Kancelarija Ambasade SAD Banjaluka donirala je kancelarijsku opremu Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi. Brojne stolice, stolove, veliki televizor, računar, kamere i fotoaparate, koji su nekada bili dio prostora starog Američkog kutka, sada će koristiti učenici ove srednje škole. Lija Tiz, direktor Odjela za odnose sa javnošću u Ambasadi SAD u BiH, rekla je da su odabrali upravo ovu

UKRUPNJAVANJE: SRS Milanka Mihajlice kolektivno pristupila PDP-u

„Drago mi je što je postignuta velika saglasnost o ulasku Srpske radikalne stranke Republike Srpske u Partiju demokratskog progresa, koja bi bila politička, organizaciona, kadrovska i pravna integracija“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović nakon sastanka delegacija dvije stranke povodom integrisanja SRS RS u PDP. Borenović je istakao da je zadovoljan postignutim dogovorom sa korektnim,

2.000 maturanata na manifestaciji ”Dan otvorenih vrata”

Manifestacija ”Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci” 19. aprila 2019. godine okupila je oko 2.000 maturanata iz više gradova i opština Republike Srpske, koji su imali priliku da dobiju sve važne informacije o studijima koji se izvode na fakultetima u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci.

Otvorena izložba dokumenata iz fonda Slobodana Penezića Кrcuna

U Banskom dvoru danas je otvorena izložba arhivskih dokumenata „Mleko i krv“ – Iz ličnog fonda Slobodana Penezića Кrcuna, autora Željka Markovića. Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić kazao je da je postavka izložbe u Banjoj Luci plod višedecenijske saradnje između tog i Istorijskog arhiva u Užicu na polju izdavačko-izložbene djelatnosti. Autor izložbe Željko Marković

ČUBRILOVIĆ: Saradnja NSRS i Saveza opština i gradova donosi dobre rezultate

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je parlament partner Savezu opština i gradova Republike Srpske i pozdravlja svaku inicijativu koja dođe iz ove organizacije jer takva saradnja donosi dobar rezultat u interesu građana. “Želimo i da imamo što češću komunikaciju i pojedinačno s lokalnim zajednicama i sa Savezom. To znači