Sport 29.01.2016.

Najbolji sportisti Banjaluke: Kimanijeva I Babić

ČITANJE: 2 minute
20160129202935_350796
Lusija Kimani, atletičarka Borca, i Dragan Babić, rafter Dajak kluba, izabrani su za najbolje sportiste Banjaluke za 2015. godinu.

Kimanijeva, koja je imala niz dobrih rezultata prošle godine, među kojima su ispunjena A olimpijska norma za Rio de Žaneiro i prvo mjesto na Prvenstvu BiH na 3.000 metara, dobila je najviše glasova žirija, a pobijedila je u konkurenciji Dajane Jojić, stonoteniserke Banjaluke, i Marije Aleksić iz Ženskog fudbalskog kluba Banjaluka. Babić je slavio u konkurenciji plivača Mihajla Čeprkala iz APK 22. april i atletičara Dušana Babića iz AK Banjaluka.

-Zahvalio bih članovima žirija koji su prepoznali moje uspjehe. Prošle godine sam imao najbolje rezultate u raftingu, dvije medalje na Evropskom prvenstvu i dva šesta mjesta na Svjetskom prvenstvu- rekao je Dragan Babić.

On je bio dio tima BiH koji je zauzeo četvrto mjesto u generalnom plasmanu Evropskog prvenstva (drugo mjesto u spustu i treće u sprintu) i deseto u generalnom plasmanu Svjetskog prvenstva, a među najvažnijim rezultatima je prvo mjesto u Ligi BiH sa Dajak klubom i druga mjesta na evropskim kupovima.

Čeprkalo je izabran za najtalentovanijeg sportistu, kao i 2012. godine, najtalentovanija sportistkinja je Ivana Kukić iz Džudo kluba Zvijezda, Rukometni klub Borac je najuspješnija sportska organizacija u muškoj kategoriji, a Atletski klub Borac je to priznanje dobio u ženskoj kategoriji. Najbolja sportska manifestacija u 2015. je 1. banjalučki polumaraton, koji je organizovao Trkačko-rekreativni klub Banjaluka. Učestvovalo je više od 900 profesionalnih trkača i rekreativaca iz 23 zemlje.

Pero Kuzmanović iz Košarkaškog kluba invalida Vrbas je najbolji sportista u sportu za lica s invaliditetom.

Za 14. Izbor najboljih sportista i sportskih organizacija grada Banjaluka stiglo je 69 prijedloga 26 sportskih organizacija, a žiri koji je imenovao Savjet za sport Skupštine grada Banjaluka izabrao je najbolje.

Nagrade za životno djelo

Specijalne nagrade za životno djelo dobile su rukometne legende Jerolim Karadža i Vladimir Jović, kao i Dušan Popović, koji je dao doprinos razvoju rukometnog sporta, ali i sporta uopšte u gradu Banjaluka.

(NN)