Magazin 02.01.2016.

Najbrži avion u istoriji ne leti nego je – u muzeju

ČITANJE: 1 minuta
blackbird
Budući da je mogao da postigne brzinu veću od 3.2 maha (oko 3500 km/h), Lockheed SR-71 Blackbird ili Crna Ptica je definitivno bio i ostao najbrži ikada proizvedeni avion.

Iako njegove neverovatne mogućnosti nikada nisu dosegnute, SR-71 otišao je u penziju sa završetkom Hladnog rata.

Crna Ptica je povučena iz upotrebe 1990. godine, neposredno prije pada Sovjetskog Saveza.

Na insistiranje američkog kongresa, tri letjelice su vraćene u akciju u periodu između 1995. i 1998. godine, a NASA ih je koristila u naučne svrhe sve do 1999. godine.

Ovaj izviđački avion povučen je na kraju iz upotrebe bez prikladne zamjene.

Glavni razlog za to je bila previsoka cena operacija. Američke vazdušne snage su, osim toga, sumnjale da SR-71 neće moći da se nosi sa novim sovjetskim (kasnije ruskim) PVO sistemima i presretačima kao što su to mogli novi modeli. Upravo zato su se naknadno protivili inicijativi kongresa da se avion vrati u upotrebu.

Prema navodima američkih vazdušnih snaga, troškovi SR-71 iznosili su oko 200.000 dolara po satu leta.

Takođe, cena održavanja ove letjelice je prerasla sva očekivanja, a kad se tome doda logistička podrška, tačnije punjenje gorivom tokom leta (što je koštalo dodatnih 18.000 dolara po satu), cijena je bila neprihvatljiva.

Budući da se Hladni rat bližio kraju, troškovi više nisu mogli da se opravdaju, pa je na kraju najbrži avion završio u muzeju.

(GlasSrpske)