Vijesti 01.09.2016.

Najčešća imena u Banjaluci Stefan i Sofija, neobični Nooa i Rafailo

ČITANJE: 2 minute

Nooa, Ajlin, Rafailo samo su neka od neobičnih imena koja su ove godine upisana u matične knjige rođenih u Gradskoj upravi.

Kako ističu u Odsjeku za upravne poslove i građanska stanja, u trendu je da se djeci daju i strana imena, pa je tako sve više djevojčica koje se zovu Klara, Nora, Dea i Zeta te dječaka kojima je ime Leon, Dorian, Simon ili Isak.

– U dosadašnjem toku 2016. godine rođeno je oko 2.000 beba. Kada su dječaci u pitanju, u matičnu knjigu rođenih upisano je 38 Stefana, 25 Aleksa, 20 Viktora, a što se tiče ženskih imena, najviše je Sofija – 43, Dunje 33 i Mia 22. Česta muška imena su Andrej, Marko, Pavle, Mihajlo, Filip, Sergej, Nikola, a ženska Anastasija, Ana, Ena, Anđela, Elena, Marija – rekla je šef Odsjeka za upravne poslove i građanska stanja Diana Džaja-Jokić.

Često se u matične knjige upisuju i djeca sa po dva imena ili prezimena. Tako je sedmoro djece ove godine dobilo dva imena, a osmoro je upisano sa dva prezimena.

– Slučajevi određivanja dva imena su rijetki i specifični. Među muškim imenima, često se imenu Vuk doda još jedno ime, a kada su u pitanju djevojčice, takva je situacija sa imenom Ana – navela je Džaja-Jokić.

Banjalučanka Dijana T. kaže da je svojoj djeci dala imena Sunčica i Ekatarina, a razlog za to je što su rijetka i neobična.

– Moje ime Dijana je uobičajeno i često i zato sam htjela da mi se kćerke nešto drugačije zovu. Mnogi su u superlativu govorili o izboru imena. U svakom slučaju, što bi narod rekao, suprugu i meni su najljepša – kazala je Dijana T.

Milenko Marić ističe da se držao tradicije kod davanja imena.

– Sinovi mi se zovu Lazar i Uroš. Ta imena duboko su ukorijenjena u srpskom narodu i u pravoslavlju. U supruginoj i mojoj porodici djedovi i pradjedovi su nosili ta imena. Ona su i danas moderna jer ih često daju djeci, a u to sam se mogao uvjeriti prilikom upisivanja mališana u vrtić i školu – kazao je Marić.

Prema Zakonu o matičnim knjigama, zabranjeno je davanje imena koje vrijeđa moral ili je suprotno običajima. Ako se utvrdi da je ime koje roditelj želi da da svome djetetu takvo, taj prijedlog se prosljeđuje Centru za socijalni rad.
Starinska imena

U Matičnoj službi kažu da su popularna i starinska, tradicionalna imena.

– Ove godine u knjigu rođenih upisane su i Milijana, Anika, Marta. Od muških tradicionalnih imena imamo Vasilija, Nikolaja, Časlava. U posljednjih nekoliko godina prisutan je trend davanja ovakvih starih imena – rekla je Džaja-Jokić.

(Glas Srpske)