Vijesti 28.04.2017.

Najezda žohara u osnovnoj školi na Laušu!

ČITANJE: 1 minuta

U osnovnoj školi “Sveti Sava” u banjalučkom naselju Lauš, posljednjih dana vlada prava najezda žohara.

Nastavnici, učitelji i učenici tvrde da ih svakog dana pronalaze na desetine u ćoškovima prostorija, u ormarima i ladicama, ali i na zidu iza tabli i panoa.

Direktor ove škole Miroslav Popržen potvrdio je za Mondo da se i ranije dešavalo da se u školi pojave žohari, ali da se u posljednje vrijeme desila prava najezda.

“Pokušavali smo to sami riješiti i kupili u poljoprivrednoj apoteci sredstva za njihovo uništavanje, ali nismo uspjeli. Najvjerovatnije će večeras doći radnici Eko Bela, te posuti po cijeloj školi sredstva za deratizaciju, kako bi to odstojalo nekoliko dana, pa da sljedeće sedmice možemo normalno nastaviti sa nastavom”, kazao je Popržen.

On je istakao da mu nije poznat razlog pojave ovolikog broja žohara.

“I prije se znalo desiti da ih nađemo, ali ovo je sada enormno”, dodao je Popržen.

Nekoliko učenika u ovoj školi nam je ispričalo da je “najkritičnije” kada dođu u prvu smjenu.

“Kada upalimo svjetlo u mračnoj učionici, oni se razbježe na sve strane. Čini se da ih ima na stotine. Jednom prilikom je nastavnica sa zida skinula pano i bilo ih je desetak i na zidu”, kazali su.

Od nastavnog osobolja u ovoj školi saznajemo da se dešavalo da nastavnici kada dođu na nastavu nakon vikenda, nađu na desetine žohara u ladicama stola ili u kutijama sa školskim priborom.

“Dešavale su se zaista jezive situacije da nastavnici zavuku ruku u ladicu i prestrave se kada osjete žohare kako im gmižu po ruci”, ispričali su sagovornici.

(Mondo)