Biznis 19.02.2016.

Najjeftiniji smartfon na svijetu košta tri evra

ČITANJE: 1 minuta
smartfon

Indijska kompanija je u saradnji sa vladom predstavila najjeftiniji smartfon na svijetu kako bi stanovnike podstakli na kupovinu pametnih telefona, koji su inače preskupi za njihov standard.

Indijska kompanija Ringing Bells lansirala je smartfon Freedom 251 koji će koštati nevjerovatna tri evra, što je upola manje od do sada najjeftinijeg pametnog telefona.

Uređaj dolazi s četvorojezgarnim procesorom na 1,3 GHz, 1 GB RAM-a i osam gigabajta interne memorije, koja pomoću micro SD kartice može da se proširi na 32 gigabajta. Telefon ima dvostruku kameru, zadnju sa 3,2 megapiksela i prednju s 0,3 za ne baš tako savršene selfije, ali za te pare se više i ne može očekivati.

Što se tiče ostalih specifikacija, navodi se 4-inčni ekran s rezolucijom 540×960 piksela, baterija kapaciteta 1450 mAh, a mobilni će raditi na Android 5.1 Lollipop operativnom sistemu.

U posljednje vrijeme sve su popularnije kineske kompanije koje proizvode jeftinije modele pametnih telefona. Kompanije poput Xiaomi, ali i manje poznati kineski brendovi, privlače kupce solidnim hardverom i cijenom koja je nekoliko puta niža od Samsungovih ili Apple-ovih modela. Međutim, i te cijene mogu da budu previsoke za korisnike u zemljama u razvoju, kao što je Indija.

Ovaj mobilni napravljen je uz podršku indijske vlade kako bi svoje stanovnike podstakla na kupovinu pametnih telefona. Nedavno istraživanje pokazalo je da sve više ljudi u Indiji kupuje pametne telefone. Početkom 2014. godine 78 odsto kupljenih telefona bili su klasični mobilni telefoni kakve smo koristili početkom vijeka, a krajem iste godine taj je broj pao na 65 odsto.

(cdm.me)