Magazin 21.04.2016.

Najmanje i najslađe rase pasa

ČITANJE: 1 minuta
pas
Za ljubitelje životinja sve rase pasa su neodoljive, pogotovo kada su u pitanju šenad. Međutim, male rase pasa su sve više popularne.

Smatraju se više ženskim rasama pasa, ne zahtjevaju puno prostora i uvijek izgledaju kao štenci.

Ovo su najpoznatije vrste malih pasa:

Čivava

pas

Postoje dvije vrste čivava, kratkodlake i dugodlake. Ovi psi su veoma starog porijekla, a tek u 19. vijeku je počeo njihov uzgoj u SAD-u, odakle su preneseni u Evropu. Veoma su dobri čuvari.

Pomeranac

pas 2

Ovaj pas dostiže težinu do 3 kg. Pasmina potiče iz Njemačke, istorijske pokrajine Pomeranije. Pametni su, radoznali, a izgledom podsjećaju na lisicu.

Majmunski pinč

pas 3

Dosta star pas, porijeklom iz Njemačke. Savršeno se prilagođava životu u stanu, a njegova vezanost za dom, neustrašivost, čine ga savršenim čuvarom.

Jorkširski terijer

pas 4

Dosta su živahni i provode dosta vremena istraživajući. Imaju malo dužu dlaku, svilenkastu, ali se ne linjaju mnogo.

Maltezer

pas 5

Maltezer je veoma nježan pas. Ima dužu dlaku, koja se ne linja mnogo, ali zahtjeva svakodnevno održavanje. Pravi je porodični pas.

Ši cu

pas 6

Ši cu porijeklom sa Tibeta, smatra se za veoma staru rasa psa. Uvijek su fokusirani na vlasnika i veoma su privženi porodici i djeci. Njihova duga dlaka zahtjevna stalno održavanj.

Francuski buldog

pas 8

Poznati su po svojoj četvrtastoj glavi, velikim uspravnim ušima, spljoštenoj njušci i okruglim ušima. Jednostavni su za održavanje, lagano ih je dresirati, vole biti uz porodicu i obožavaju djecu.

Mops

pas 7

Veoma umiljati psi, prave maze. Dobri su čuvari, ali ne laju puno. Obožavaju porodicu i djecu, a dobro se slažu i sa drugim psima. Porijeklo vuku iz Azije. Kućni je pas.

(Agencije)