Vijesti 16.08.2016.

Najmlađi kroz igru naučili zašto je za njih važan Plavi telefon

ČITANJE: 1 minuta

Volonteri savjetodavne linije Plavi telefon družili su se dva dana sa djecom i mladima u sklopu manifestacije „Kreativni avgust“, koju organizuje Zdravo da ste.

Najmlađi su uživali u balonu sa toboganom, te kroz igru naučili zašto je Plavi telefon važan za njih. U isto vrijeme, mladi su se zanimali za ogroman telefon od stiropora koji je bio postavljen na obali Vrbasa. Oni su radoznalo prilazili, te pitali šta on predstavlja.

IMG_1575

„Ovo nam je bila sjajna prilika da se neformalno družimo sa djecom i mladima, te ih u opuštenoj atmosferi informišemo o radu linije. Važno je da znaju da nas mogu pozvati kada im bude potreban savjet ili pomoć. Neki od njih su ranije znali za Plavi telefon, a nekoliko djece je iskoristilo priliku da nam se povjeri u vezi problema sa kojima se susreću. Sa njima smo dogovorili razgovore putem linije, kako bismo mogli detaljnije da im se posvetimo“, govori asistentkinja koordinatorke Plavog telefona Bojana Delibašić Bjelić.

IMG_2198

Broj Plavog telefona je 080 05 03 05, a zahvaljujući prijateljstvu sa kompanijom mtel, pozivi su besplatni za cijelu BiH, bez obzira na mrežu. Linija radi svakog radnog dana od 9 do 17 časova i tokom tri godine servisirano je više od 2.000 poziva. Većinom zovu djeca i mladi kako bi razgovarali o nasilju i zlostavljanju, kao i problemima sa vršnjacima i u školi, ali i roditelji koji ne znaju kako da se postave u određenoj situaciji.

IMG_1631

Rad ove linije podržavaju i kompanije Metromedia i Mediaboard koje širom BiH obezbjeđuju bilborde, siti lajtove i wifi bilborde za njenu promociju, dok su glavni medijski partner Nezavisne novine.

IMG_1591
IMG_1596
IMG_1609

(banjaluka.net)