Najmlađa naselja u Banjaluci prednjače po broju djece: Novi Borik i Lazarevo imaju najviše beba

U godinama kada nas prati loša demografska slika, stanari u dva novoizgrađena banjalučka naselja mogu se pohvaliti da su rekorderi u gradu sa brojem novorođenčadi.

Najljepša muzika za uši- plač bebe, najčešće se tako može čuti u Bulevaru Živojina Mišića u naselju Novi Borik i novom kompleksu zgrada u Lazarevu, u Ulici Branka Popovića.

U ove stanove uglavnom se useljavaju mladi bračni parovi, pa su i prinove uobičajena slika u komšiluku. I očevima, kada dođu da upišu ime novorođenčeta, u gradskoj matičnoj službi kažu da su ova dva naselja definitivno na vrhu po broju djece u Banjaluci.

U tri zgrade u Lazarevu za poslednjih nekoliko mjeseci rođene su čak četiri bebe, a najmlađi Jakša Blanuša ima tek sedam dana.

– Doselili smo se ovdje prije sedam godina, prije svega jer je jeftiniji kvadrat stana i nismo zažalili jer je komšiluk divan. Ima mnogo djece oko zgrade koja bukvalno odrastaju zajedno, igraju se po cijeli dan i neki su već krenuli i u isti razred – pričaju radosni roditelji Srđan i Smiljana Blanuša.

Njihov sedmogodišnji sin Vuk, jedva čeka da mlađi brat izađe pred zgradu kako bi ga upoznao sa svim drugarima.

Majke govore da im porodiljsko odsustvo mnogo brže i bezbrižnije prolazi uz društvo drugih mama sa kojima razmenjuju iskustva o rastu i odgoju djece. Ana, Milica, Sofija, Sara, Stefan, Luka, imena su koja se najčešće mogu čuti u ovoj ulici.

– Kada sam rodila drugu kćerku, nas četiri komšinice smo u isto vrijeme bile na porodiljskom odsustvu. Tada smo se bolje upoznale i združile, a razlika između djece je po par mjeseci tako da su se i oni lijepo slagali – priča Slađana Likić, koja ima petogodišnju Lenku i trogodišnju Veru.

Svakodnevna graja mališana zna da zasmeta starijim stanarima, ali ipak je mnogo više onih koji vole da čuju dječiji smijeh i gledaju njihove nestašluke. S obzirom da mnogi parovi za sada imaju jedno dijete, u šali kažu da se novi „bejbi bum“ u kraju tek očekuje.

I roditelje u Novom Boriku je malo iznenadila ova nezvanična statistika o broju djece, ali im je svakako drago što žive u „najmlađem“ i najveselijem dijelu grada. U dom porodice Tošić, najveća sreća će zakucati za tri mjeseca, kada Predrag i Danijela očekuju prinovu.

– U ulazu ima nekoliko mališana, a samo na našem spratu stanuje dvoje djece od godinu dana u dve porodice. Ovo je zaista dobra lokacija za život, blizu je grada, ali nažalost nema nikakvih sadržaja osim zgrada. Baš zato što ovde ima mnogo djece, treba razmišljati o gradnji škole, vrtića, što bi ljudima sigurno oklakšalo život – priča Predrag, poznati banjalučki kuvar.

Stanari dodaju da u ovom dijelu grada nema ni trotoar, niti autobuskog prevoza, a koji je neophodan baš zbog školaraca. Na ovoj lokaciji planirana je gradnja još stambenih zgrada, pa se mnogi nadaju boljoj infrastrukturi, za početak makar dječijem igralištu, jer im je najbliže mjesto za igru u Boriku.

Mještani Lazareva takođe se nadaju boljim uslovima u naselju, priželjkuju više zelenila i sportskih terena za djecu. Za sada, sami su se udružili, prikupili novac i između zgrada napravili igralište za djecu, koja su se do nedavno igrala na obližnjem kamenju. Igralište je odmah postalo omiljeno mjesto mališana.

Od početka godine 57 mališana

U najvećem gradu Srpske, za godinu dana rodi se oko 3.200 beba, a samo za prvi osam dana ove godine u matičnu službu grada upisano je 57 novorođenčadi. Među najčešćim imenima koja su roditelji birali za svoje nasljednike su: Milica, Stefan, Andrea, Jana, Danilo, Mihajlo, Nikola, Helena, Jelena i Kosta.

(EuroBlic)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo