Vijesti 07.12.2020.

NAJMLAĐI PREMINULI PACIJENT IMAO 32 GODINE: Korona u decembru odnijela 133 života

ČITANJE: 1 minuta

Broj ljudi koji se zbog korona virusa liječe u bolnicama i dalje je na prilično visokom nivou, a dnevno se i dalje bilježi dvocifren broj preminulih.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, za 24 časa, a zaključno sa jučerašnjim danom, ova bolest je u Srpskoj odnijela 18 života, dok su se u bolnicama liječila ukupno 1.134 pacijenta, što je više u odnosu na prethodne dane, piše “Srpskainfo”.

Od početka decembra, bitku s kovidom u Srpskoj izgubila su 133 oboljela. Najmlađi preminuli u ovom periodu je muškarac star 32 godine, saopštili su iz IJZ RS.

S druge strane, do juče je na respiratorima bilo 65 pacijenata, najviše u Univerzitetskom kliničkom centru RS, njih 44.

Ljekari upozoravaju da je procent preživljavanja kritično oboljelih zaraženih korona virusom između 45 i 50 odsto, te da ovaj virus, prije svega, napada plućno tkivo, a pacijenta dovodi u stanje respiratorne insuficijencije zbog zapaljenja pluća.

Kod pacijenta koji postane životno ugrožen dolazi do poremećaja bubrežne funkcije, centralnog nervnog sistema, poremećaja koagulacije, probave.

Stručnjaci upozoravaju da posebno u narednom periodu treba da budemo oprezni, s  obzirom na to da nam predstoji period praznika i slava.

(N.S/ Banjaluka.net)