Svijet 13.12.2022.

NAJMOĆNIJI DO SADA: Vašington šalje Ukrajini raketni sistem “patriot”

ČITANJE: 2 minute

Sjedinjene Države finaliziraju planove za slanje raketnog odbrambenog sistema Patriot u Ukrajinu. Konačna odluka mogla bi biti objavljena već ove sedmice, potvrdilo je nekoliko američkih zvaničnika.

Plan slanja Patriota u Ukrajinu još uvijek čeka odobrenje američkog ministra odbrane Lloyda Austina, a zatim će ići na potpis američkom predsjedniku Joeu Bidenu. Očekuje se da će obojica odobriti raspoređivanje, izjavila su za CNN tri američka zvaničnika.

Nakon što plan bude odobren, rakete Patriot trebale bi biti poslate u Ukrajinu vrlo brzo, a Ukrajinci će biti obučeni da ih koriste u američkoj vojnoj bazi u Grafenwoehr-u u Njemačkoj, rekli su zvaničnici.

Još uvijek nije poznato koliko će Patriot lansera biti poslato u Ukrajinu, ali Patriot sistem obično uključuje radar koji otkriva i prati ciljeve, kompjutere, opremu za generiranje potrebne energije, kontrolni sistem i do osam lansera, od kojih svaki može ispaliti četiri projektila.

Odbrambeni sistem Patriot se smatra jednim od najboljih sistema odbrane dugog dometa protiv nadolazećih balističkih i krstarećih projektila. To je sistem koji bi mogao da obori ruske rakete i avione daleko od ciljeva koje Rusi pokušavaju da pogode u Ukrajini, navodi CNN.

Američki zvaničnici ističu da će to biti najnapredniji odbrambeni raketni sistem dugog dometa do sada poslat u Ukrajinu, koji će pomoći i da se osigura vazdušni prostor nad članicama NATO-a u istočnoj Evropi.

Kijev već mjesecima moli saveznike

Podsjetimo, ove jeseni su ruske snage pokrenule niz masovnih napada raketama i dronovima širom Ukrajine, a Kijev već mjesecima moli svoje zapadne saveznike za dodatne, sofisticirane sisteme protuzračne odbrane. Nedavni ruski napadi na ukrajinsku energetsku infrastrukturu stavili su administraciju američkog predsjednika Joea Bidena pod dodatni pritisak da Ukrajini snabdjeva odbrambeni sistem rakete Patriot.

“Ono što se dešava na terenu” natjeralo je Bajdenovu administraciju da donese odluku, rekao je zvaničnik za CNN.

(SB)

Oznake: Ukrajina