Svijet 05.10.2022.

Najnapredniji američki nosač aviona krenuo u prvu misiju

ČITANJE: 1 minuta

USS Gerald Ford, najnoviji i najnapredniji američki nosač aviona, krenuo je na svoj prvi zadatak.

Nosač aviona je isplovio iz Norfolka u Virginiji kako bi se priključio vježbama saveznika iz Sjeverne Amerike i Evrope. Riječ je o prvom nosaču aviona koji je dizajniran u posljednjih više od 40 godina, tvrdi Američka mornarica. Rad na nosaču aviona je počeo u novembru 2009. godine, a riječ je o prvom primjerku iz klase Ford. Američka mornarica trenutno radi na još dva nosača iz klase Ford, a to su USS Kennedy i USS Enterprise.

Novi američki nosač ima naprednu tehologiju te gotovo trostruko veću električnu snagu u poređenju s nosačima klasi Nimitz, a koristi elektromangnetni sistem lansiranja aviona, odnosno EMALS. Ovaj sistem koristi električnu energiju za lansiranje aviona s nosača umjesto prethodnog sistema parnog katapulta. Sistem stvara manji stres na avion prilikom lansiranja, a također skraćuje vrijeme između lansiranja. Osim toga, opremljen je dvopojasnim radarom koji je zapravo najnapredniji radarski sitem. To je jedini nosač napredne klase s ovom vrstom radara.

USS Gerald Ford i njegova grupa će djelovati sa saveznicima i partnerima u Atlantiku i Sredozemnom moru, a misija će biti kraća od standardnih šest mjeseci.

U vježbama će učestvovati SAD, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Nizozemska, Španija i Švedska.

(E.M)