Sport 07.02.2016.

Najopasnija tinejdžerka u Bosni i Hercegovini: Ulazak u ring kao odlazak u bioskop!

ČITANJE: 5 minuta
zorka-stojanovic
Kada je kao desetogodišnja djevojčica počela da vježba borilačke sportove, Zorka Stojanović (17) iz Brčkog nije ni slutila da će je hobi jednog dana dovesti do titule prvakinje svijeta u mješovitim borilačkim vještinama (MMA)!

Okružena predrasudama da je svijet borilačkih vještina rezervisan samo za muškarce, ova tinejdžerka nije gajila prevelika očekivanja, ali istovremeno nije željela ni da odustane od svog sna. Upornim treninzima i strogim režimom ishrane, veoma brzo je od potpuno anonimne djevojčice izrasla u jednu od najmoćnijih tinejdžerki u svijetu MMA, fizički najbrutalnijeg sporta današnjice.

Ova skromna tinejdžerka za sebe kaže da je ista kao i njene vršnjakinje, s tim što je rano shvatila da za bilo kakav uspjeh u životu moraš da uložiš mnogo rada i discipline. Dok njene vršnjakinje slobodno vrijeme provode družeći se sa prijateljima i odlazeći u provod, Zorka za to vrijeme marljivo vježba sa trenerom u teretani. Nije ni čudno što joj je danas boravak u ringu kao drugima odlazak u muzej ili bioskop.

– Ovaj sport nije nimalo lak, jer maltene nemaš privatni život. Treniram najmanje dva puta dnevno i strogo vodim računa o ishrani. Uveče moram rano da idem na spavanje, da bi mi se organizam odmorio od napornih treninga. Sve to oduzima mi mnogo vremena i uskraćuje prilike za druženja sa porodicom i prijateljima – priča Zorka, koja uporedo sa treninzima i takmičenjima završava srednju školu.

Ona je učenica trećeg razreda Tehničke škole u Brčkom, smjer tehničar drumskog saobraćaja i, kako kaže, ne planira da se zaustavi na tome. Iako i u budućnosti želi da se profesionalno bavi MMA, Zorka ni u jednom momentu ne odustaje od školovanja. Kaže da će odmah po završetku srednje škole upisati fakultet jer je svjesna rizika sporta kojim se bavi, ali i činjenice da je ovakva karijera kratkog vijeka i da zbog toga uvijek treba imati alternativu.

Rvanje s braćom

Na pitanje šta ju je navelo da se bavi ovim sportom, Zorka kroz smijeh odgovara da su krivci za to njena dva starija brata. Kaže da se još kao klinka tukla i rvala sa njima i da joj nisu mogli ništa, jer su u snazi bili na istom nivou. To ju je navelo na razmišljanje da bi mogla da trenira neki borilački sport, pa se sa 10 godina upisala u Klub borilačkih vještina “Jedinstvo” u Brčkom, gdje je počela da trenira kik-boks. Međutim, već nakon četiri godine kik-boks mijenja mješovitim borilačkim vještinama, čime je postala jedina djevojka u BiH koja se aktivno bavi tim sportom.

Na njenu priču nadovezuje se trener Borislav Vujanović, koji kaže da je Zorka u kratkom vremenu osvojila brojne medalje i da je do sada iz mečeva izlazila bez ijedne ozbiljne povrede. Vujanović sa ponosom ističe da je Zorka najbolji primjer kako svojim trudom i zalaganjem možeš postići veoma mnogo. On pojašnjava da je ova mlada djevojka do sada imala čak 66 mečeva, a od toga više od 40 pobjeda. Trenutno je seniorska i juniorska prvakinja u MMA u Srbiji. Pored toga, prvakinja je BiH u boksu, prvakinja Balkana u kik-boksu, vicešampionka Evrope u tai-boksu, prvakinja Evrope u MMA, prvakinja svijeta u MMA, te vicešampionka svijeta u K1 stilu. Na posljednjem turniru u boksu, Kupu nacija u Srbiji, uzela je bronzu i to je takmičenje na kojem je nastupilo više od 300 takmičarki iz 30 zemalja.

Vujanović ističe da se malo djevojaka i žena bavi MMA, zbog čega često muku muče da nađu protivkandidata za Zorku.

– Talenat je vrlo mali procenat koji je potreban jednom sportisti i Zorka je pravi primjer toga. Ona je za kratko vrijeme napravila ono što svi zajedno u ovom klubu nisu. Pokazala je da osoba ne mora biti talentovana, već da se snažnom voljom mogu postići veliki rezultati – ističe Vujanović.

On dodaje da mu je mnogo lakše da radi sa djevojkama nego sa muškarcima jer su one ozbiljnije i iskrenije. Vujanović pojašnjava da djevojke nakon poraza uglavnom pokažu više energije i u narednom takmičenju obavezno pobjeđuju.

Neprocjenjiv osjećaj

Naš sagovornik ističe da Zorka naporno trenira, ali da nikada ne gubi energiju niti se žali na strogi, takoreći spartanski način života. Vujanović kao primjer navodi činjenicu da je samo u prošloj godini Zorka imala čak 22 meča, što je veoma mnogo za borilačke sportove.

– Samo dva meča izgubila je u prošloj godini, što je ogroman uspjeh – prisjeća se Vujanović.

Zorka se nada da će jednog dana trudom i zalaganjem uspjeti da se dočepa UFC organizacije (Ultimejt fajting čempionšip), što je za one koji se bave borilačkim sportom isto što i za košarkaše ulazak u NBA ligu. Njen san, međutim, ne dijele njeni prijatelji i porodica, koji smatraju da bi trebala da prestane da se bavi ovim sportom.

– Znaju koliko ovaj sport može biti opasan i često me odgovaraju od njega. Govore mi da nisam normalna i da bih trebalo da prekinem s tim, jer bih mogla da zaradim neku ozbiljnu povredu i ostanem invalid. Ne slažem se sa njima, jer mi je ovaj sport prirastao srcu i ne mogu da zamislim da ne treniram. Ne smeta mi to što svakodnevno nailazim na predrasude, tipa da ženska osoba ne može ući u ring, boriti se i slično, jer to navodno nije za nju. Oni nemaju pojma kakav je to neprocjenjiv osjećaj kada ulaziš u ring i boriš se u njemu – kaže Zorka.

Ona dodaje da je do sada imala samo jednu povredu, a riječ je o ukrštanju prednjih ligamenata meniskusa. Zbog toga je morala na operaciju, a oporavak je trajao nekoliko mjeseci.

(Press)