Magazin 31.12.2015.

Najopsežnije istraživanje o sreći koje je trajalo 75 godina predstavlja uputstvo

ČITANJE: 2 minute
robert valdiger
Ako želite dobar i srećan život, u šta trebate uložiti energiju? Psihijatar i zen sveštenik Robert Waldinger pitao je to publiku na svom govoru za TED.

On je savršeno kvalifikovan za dati odgovor na to pitanje: Waldinger je četvrti voditelj vrhunskog projekta koji je započeo 1938. godine, i koji traje i danas.

Studija je započela na Harvardu, i pratila je živote 724 muškarca, koji su bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupaa bili su studenti Harvarda, a u drugoj su bili tinejdžeri iz najsiromašnijeg dijela Bostona (od koji mnogi nisu imali ni pristup toploj vodi, ni krov nad glavom).

Tokom proteklih 75 godina, istraživači su pratili muškarce kroz sve životne događaje: adolescenciju, brak (i razvode), roditeljstvo, karijeru, i starost (s kojom dolazi bolest). Ispitivali su ih o svemu, o nivou zadovoljstva, zdravlju, odnosima, razmišljanjima; čak su im skenirali mozgove, te davali psihotestove. Neki su razvili alkoholizam, poneki šizofreniju, jedan je postao predsjednik SAD-a, neki su postali advokati, doktori, a neki su završili na prosjačkom štapu.

Waldinger je u uvodu svog govora za TED napomenuo da 80% učesnika istraživanja smatra da je za dobar život, i sreću, bitno bogatstvo, dok još 50% smatra da je bitna slava. Ispostavilo se da to nije tako. Želite znati tajnu sreće?

IMAJTE DOBRE ODNOSE SA LJUDIMA I TO JE TO.

 

Waldinger je dodao da “samoća ubija“, i naglasio:

-Možete biti usamljeni usred gomile, i možete biti usamljeni u braku. To je takođe loše za vaše zdravlje. Loša veza može biti gora od razvoda.

Robert je kasnije objasnio kako izolacija, i nedostatak podrške, mogu ubrzati slabljenje pamćenja, i da u pravilu vode do lošijeg zdravlja; kaže da ljudi koji imaju bliske odnose s ljudima oko sebe duže žive.

Sad znate da se tajna dugoročne sreće krije jedino u značajnim odnosima s ljudima oko nas. Možda vas to i ne iznenađuje, ali uvijek se valja podsjetiti na ovo. Zato, cijenite svoje prijatelje i porodicu, pomozite zajednici, popravite slomljene odnose, izađite iz toksičnih, i svima pružite ljubav i blagost – to je recept za dobar život!

(Fresh.hr)