Magazin 09.04.2019.

Najpoznatiji banjalučki dizajner Marko Feher svečano otvara 42. Nivea BH Fashion Week Sarajevo

ČITANJE: 3 minute

Nakon tri godine odsustva sa BH modne scene, na velika vrata nam se vraća Marko Feher sa samostalnom revijom kojom će svečano otvoriti 42. izdanje najvećeg modnog događaja u Bosni i Hercegovini, NIVEA BH Fashion Week Sarajevo.

Marko je u toku pauze izlaganja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, izlagao na regionalnim i svjetskim događajima i fashion week-ovima, te svoje vrijeme usmjerio na obrazovanje na prestižnom Central Saint Martinsu u Londonu, za koji smatra da je njegov značajan korak u razvoju i sticanju znanja i vještina za daljnji rad.

Nakon samostalne revije u Banjoj Luci, pod pokroviteljstvom Grada Banja Luka, Marko je predstavio svoju kolekciju u Skoplju, gdje je bio jedini predstavnik Bosne i Hercegovine na UNITED FASHION projektu koji je organizovan od strane komisije iz Brisela. Pored toga, Marko je jedan od dva dizajnera koji su izabrani za samostalnu reviju na Fashion Weekend Skopje u konkurenciji od 38 dizajnera.

Retrospektivno gledano, Marko se predstavio cijeloj regiji u ove tri godine, prezentovao se na LSE London Fashion Show, radio internship za svjetska imena mode, stekao nova znanja i vještine ali nikako nije zaboravio korjenje i mjesto odakle potiče, našu BIH, što je pokazao i novom kolekcijom “Kozara Ethno Fusion” koja se bavi tradicionalnim motivima i ornamentikom sa područja Kozare kako i samo ime kaže.

Fokus kolekcije su materijali koji su pravljeni isključivo za potrebe ove revije, svi materijali uključuju motive iz tradicionalne odjeće. Motivi su pretvoreni u savremene a ipak zadržani prvobitni tj. izvorni elementi. Obzirom da su tradicionalne nošnje isključivo radjene od prirodnih materijala, većina materijala za kolekciju su sačinjeni od 100% pamuka, ostatak materijala je mješavina različitih sirovinskih sastava.

“Po prvi put kolekcija je nosila novi nivo odgovornosti i produkcije zbog kompleksnosti izrade i štampe materijala, lično sam prisustovao izradi materijala na više destinacija u Evropi obzirom da kod nas nemamo firme koje se bave tom vrstom štampe. Sve boje su prirodne i ne štete okolišu, te nisu otrovne za našu kožu.

Pamukom i blijedim tonovima,  te ponekom nepredviđenom linijom, sam htio zadržati asocijaciju na tadašnje radove, boje, ručno farbane i sa ponekom greškom u tkanju. Obzirom da je tadašnji ukras na tkanini bio vez, smatram da je to danas print.

Kroz kolekciju se prožimaju nosivi komadi što je i bio cilj projekta, komadi na kojima preovladavaju pojasevi, širi krojevi koji ne prate liniju tijela, marame, šeširi, te motive tradicije. Kroz tradicionalnu mušku i žensku nošnju dosta se pojavljuju pojasevi, falde, neobični ukrasi ručnim radom i svi su oni prenešeni na savremenu verziju ali u savremenom obliku” – izjavio je Marko Feher.

Muziku inspirisanu tradicijom za potrebe ove revije je radio fenomenalni Petar Topalović iz grupe Sopot, za izgled modela će se pobrinuti make up artist Adi Hasić, dok će reviju nositi modeli agencije ABC Models Mgmt International.

Na prvom regionalnom takmičenju “Perwoll New Generation” koji se održavao u sklopu Nivea BH Fashion Week Sarajevo, stručni žiri mu je u konkurenciji od 200 takmičara dodjelio prvu nagradu te time dao značaju mlađim naraštajima koji žele i imaju šta da pokažu.

Ovog puta veliko zadovoljstvo nam je predstaviti samostalnu reviju Marka Fehera “Kozara Ethno Fusion” u prostoru kultnog vizionarskog Muzeja “ARS AEVI”, 14.4.(nedjelja) sa početkom u 20h u ime svečanog otvaranja 42. NIVEA BH Fashion Week Sarajevo.

Inače, državna sedmica mode koja svake sezone donosi nove kolekcije najpoznatijih modnih dizajnera će se održati u periodu od 14.04. do 17.04. na tri dobro poznate lokacije (Ars Aevi, Hotel Holiday i Alta Shopping Centar), u organizaciji Udruženja manekena i modnih kreatora BiH i izvršnoj produkciji modne agencije ABC Models Mgmt International.