Vijesti 19.12.2015.

Najprljavija tajna Ujedinjenih nacija

ČITANJE: 2 minute
france un
Ujedinjene nacije optužene su za “nemar i pasivnost” povodom navodnih zločina francuskih mirovnih trupa u Centralnoafričkoj republici, kada su vojnici optuženi da su dječake i djevojčice prisiljavali na oralni seks. Optužba je iznešena na nezavisnom panelu brojnih organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Naime, Ujedinjene nacije su optužene da su zataškale slučaj, a onima koji su o tome pričali uručile otkaz. Predmet o zliostavljanju afričke dece išao je “iz fioke u fioku”, a Anders Kompas, čovek koji je prvi istražio ove zločine i ukazao na njih zaradio je suspenziju, navode organizacije za ljudska prava, među kojima i “Svijet bez side”.

Iako je 8. decembra održano saslušanje kojem su prisustvovala četvorica vojnika, i dalje se ne zna da li su četiri muškarca ispitana kao svjedoci ili kao osumnjičeni za učestvovanje u silovanjima za koje se vjeruje da su navodno počinjena u periodu između decembra 2013. i juna 2014. godine. Navodno, gladne dječake bez doma u Centralnoafričkoj Republici francuski vojnici su prisiljavali na seks kako bi im zauzvat davali hranu i novac.

Pola Donovan, kodirektorka te organizacije, kazala je za CNN da u izvještaju stoje detaljna svjedočanstva šestoro dece sa kojima su prošle godine razgovarali predstavnici UNICEF-a i UNHCR-a.

Djeca su pružila zastrašujuća svjedočenja o sopstvenim iskustvima ovih zlostavljanja, kao i onih kojima su bili svjedoci i prisjećala se onoga što su im drugovi ispričali.

Zlostavljanje se prema navodima dogodilo nad više od desetak dece u izbjegličkom logoru na međunarodnom aerodromu “M'Poko” u Banguiju, glavnom gradu Centralnoafričke republike.

Šokantne optužbe su natjerale Fransoa Olanda, predsjednika Francuske, da obeća snažnu akciju ukoliko se ispostave kao tačne.

– Ukoliko su se vojnici ponašali loše, ja ću biti nemilosrdan. Ako ove informacije budu potvrđene, biće kazni za primjer – izjavio je Fransoa Oland, predsjednik Francuske.

Smatra se da je u tim zločinima učestvovalo najmanje 14 francuskih vojnika.

(Blic)