Vijesti 05.01.2017.

Najradosniji praznik u Dječjem domu “Rada Vranješević”

ČITANJE: 3 minute

Božić u Domu dočekuje tridesetak djece i mladih, a kada se spoje semberski, ozrenski, romanijski i lijevčanski običaji – nastaje proslava za pamćenje.

Badnji dan i praznik Hristovog rođenja u ovoj ustanovi ne razlikuju se mnogo od proslava u krugu porodice.

Ljiljana Uletilović, psiholog i jedan od organizatora proslave, kaže da u Domu borave djeca različitih vjeroispovesti – iz mješovitih brakova i vanbračnih veza, te da sve vjerske praznike proslavljaju kako dolikuje.

– Ipak, Božić je poseban. Veliki broj djece odlazi u biološke porodice ili kod svojih srodnika i kontakt – porodica. Međutim, postoje i oni koji nemaju tu mogućnost, ali tu smo mi da im obezbjedimo dio porodičnog ugođaja – priča Ljiljana.

Kako i dolikuje jednoj “domaćinskoj kući”, odabrana ekipa, u pratnji zaposlenih, uoči Božića prije zore, odlazi da siječe badnjak. “Domaćina” i njegove vjerne pomagače u Domu dočekuju kao prave heroje.

bozic2

C.S. (18) iz Zvornika, ove godine izabran je za badnjačara. Kaže, to je posebna čast i zbog toga mu je posebno drago.

– To je velika nagrada. Božićni praznici su dani kad se radujemo i trpezi, poklonima i zajedničkom druženju – kaže ovaj momčić.

Proslava Badnje večeri nastavlja se pijukanjem, kojem ne mogu da odole i stariji, a posna trpeza je neizostavna. Specijalitete iz posnog menija prave svi zajedno, pa je uživanje u svečanoj večeri još veće.

Božićno jutro se dočekuje sa nestrpljenjem – neki od uzbuđenja ne mogu da spavaju i već su zorom na nogama.

– Poranimo, kako bismo svi zajedno zamjesili česnicu. Pošto ima djece iz svih krajeva RS, svi kažu kakvi su običaji u njihovom zavičaju i sve to „umiksamo“, pa se tako u našem božićnom hlebu, osim novčića, nađe i kukuruz, pšenica, komadić badnjaka i dio dovratka – navodi Ljiljana.

bozic3

Osim česnice, djeca sa zaposlenima pripremaju božićnu trpezu, koja uključuje neizostavnu cicvaru, ali i druga jela karakteristična za ovaj veliki praznik.

Ono što ga čini posebnim je to što se i članovi porodica zaposlenih pridruže proslavi.

– Sve radimo kao jedna velika porodica, a moje kolege, koje sa mnom učestvuju u organizaciji, rade dobrovoljno i srcem, jer su svjesni da našim mališanima mnogo znači kada smo sa njima za praznike – priča Ljiljana.

Božiću se raduje i A.M.(19) iz Bijeljine, koja kaže da su radnici zaslužni da se svi osjećaju kao kod kuće.

– Prelijepo nam je, jer vlada euforija i slavljeničko raspoloženje. Nadam se da će običaji koje smo sa njima naučili, postati i naša tradicija, kad jednog dana budemo imali svoje porodice – kaže ova djevojka. Ona će drugi dio praznika i raspusta provesti sa svojom porodicom u Semberiji.

Prijem kod princeze

Obilježavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika mališani iz Doma započeli su sredinom sedmice – tradicionalnim božićnim prijemom kod princeze Katarine Karađorđević u Bijelom dvoru, a posjetili su i drugare u beogradskom Centru za zaštitu odojčadi, djece i omladine u Zvečanskoj.

Inače, Karađorđevići su poznati kao prijatelj i donator ovog doma.

(blic.rs)