Magazin 07.12.2017.

Najslađi dan u životu jednog Banjalučanina: Kako sam se proveo na Festivalu čokolade u Opatiji?

ČITANJE: 3 minute

Znate li kakvog je ukusa čokolada od 7 metara? Ili kako izgleda fontana sa koje se slivaju litri bijele i tamne čokolade, besplatno? Ide voda već na usta, a? Sada ćete saznati.

Znam da nam nekad život ostavi gorak ukus, nije lako. E, tad mu recite – Uzvratiću ti nečim slatkim! To sam i ja uradio ove subote, 2.12. kada sam se zaputio na 12. Festival čokolade u Opatiji. Ponudu sam primjetio na ludipopust.com i odlučio da se počastim za vikend.

Nakon šest sati putovanja opatijsko sunce me probudilo, a u glavi čokoladno ludilo. Prvo što sam ugledao – more! Pa ima li išta ljepše od mora i sunca u decembru? (A stižu mi poruke da je u Banjaluci snijeg).

Opatija je jedno od najljepših mjesta Mediterana. Potpisujem! Prvi korak na čokoladnoj stazi je graciozna Kristalna sala Hotela Kvarner.

Razmišljam u sebi – ma nisi pojeo ništa slano. Ali, hej, koga briga-danas je tvoj dan!

E, tu je krenuo moj doručak. Daj odmah toplu čokoladu sa ukusom đumbira, marcipana i ginseng kafe! Nakon toga sa ukusom marakuje, potom kombinacija crno vino, maline.  Pa ukus šampanjca, mareto, maslačak, tartufi. Ima i konoplja. Sve u nekih 30 minuta. Na prazan stomak! Udario šećer u glavu, kez na licu mi nikad nije bio veći. Pogledam oko sebe. Ljudi raspoloženi, druže se, igraju. Porodice sa djecom, zaljubljeni parovi, ekipice prijatelja, svi.

Tada skontam tajnu sreće. Čokolada! U velikim količinama.

U sali je preko 50 izlagača i na svakom štandu ćete naći desetine različitih ukusa, kombinacija i oblika!

Većini posjetilaca su zapale za oko „Vesele lizalice“. To je kombinacija crne i bijele čokolade u obliku muškog i ženskog polnog organa. Da li biste probali?

Kupio sam par komada da ponesem u Banjaluku. Da poklonim prijateljima i prijateljicama. Dobar fazon (a još bolji ukus, probao sam… čokoladu)!

Od oblika imate bukvalno šta želite –  sve od čokoladnih štikli, jestivog šaha, pivskih flaša. Kreativnost ide čak i do čokoladnih kombinerki i ključa 16. Hah, genijalno! Mnogi koriste izgovor – veličina nije bitna. Očito nikada nisu vidjeli čokoladnu tortu od sedam metara. Nestalo za nekoliko minuta! Pomama!

Ukusi za degustaciju variraju od citrusnih i mediteranskih pa do toga da imate čili čoko-blok. Čili a slatko. Pomješaj ove noći slatko i slano. Onda čoko–pizza. Ma, daj svega i daj odmah! „Daću ti gram po gram, ti samo reci am“.

Za one što furaju zdrav život ima i bio čokolada, bez šećera, organska.  Sad je to u modi! A za nas što se volimo zagrijati uz nešto alkoholno, likera ima kakvih želite!

Iako je centralni dio festivala u Kristalnoj sali Kvarnera, manifestacija se obilježava po čitavom gradu. Predstave, radionice, nastupi. Koncert ispred Hotela Continental, i to rokenrol. Igraju ljudi, nema veze što je hladno! Tu sam posjetio „Muzej čokolade“ i pratio italijanskog umjetnika kako pravi statuu Krcka Oraščića. Statuu od metar i nešto čiste čokolade. Popričao sa skulptorom Antoniom i „mezio“ ostatke njegove statue. Ima li išta slađe nego tuđe?

Poslije razgovora sam pod ogromnom dozom šećera otišao do Juraj Šporer Paviljona gdje je nastupao fantastični džez bend. Ispred Paviljona je plato sa štandovima slatkiša, kuhanog vina, toplih čokolada. Nešto kao naš Zimzograd. Samo na moru.

Nakon koncerta – pravac Banjaluka. U putu pravim retrospektivu. Shvatam da sam probao preko 40 različitih ukusa i cijeli dan nisam jeo ništa sem čokolade. Znači – doručak, ručak i večera čokolada. Ali ne samo to. Slušao dobru muziku na obali mora, upoznao nove ljude i uživao u suncu. U decembru.

Rekoh u sebi – Hej, Nikola! Pa ovo je najslađi dan u tvom životu. I bukvalno i figurativno.

P.S. Na dijetu ideš od ponedjeljka. Sljedećeg, naravno.

(Banjaluka.com/Nikola Lero)