Vijesti 31.07.2021.

NAJSTARIJI DNEVNI LIST U SRPSKOJ I BiH: “Glas Srpske” proslavlja 78. rođendan

ČITANJE: 3 minute

Najstariji dnevni list u Republici Srpskoj i BiH “Glas Srpske” proslavlja 78. rođendan stojeći čvrsto na poziciji branioca srpskog pisma, kulture i tradicije, po čemu će biti prepoznatljiv i u godinama koje dolaze.

Istorija novinarstva u Republici Srpskoj i BiH počela je upravo štampanjem prvog broja “Glasa” 31. jula 1943. godine u Župici kod Prekaje, nadomak Drvara.

Danas je “Glas Srpske” najugledniji i najtiražniji dnevni list sa sjedištem u Srpskoj, koji je tokom svog postojanja, spajajući dva vijeka, preživio brojne potrese i izazove i opstao zajedno sa svojim narodom. Duže od tri decenije izlazi kao dnevni informativno-politički list. Iako se od njegovog nastanka do danas novinarstvo mijenjalo, “Glas” je ostao prepoznatljiv po istinitom, objektivnom i kvalitetnom izvještavanju.

Udruženim snagama novinari, urednici, lektori, fotoreporteri i tehnička priprema redakcije, koju vode glavna i odgovorna urednica “Glasa” Borjana Radmanović Petrović i njen zamjenik Žarko Marković, svakodnevno vjernim čitaocima donose najzanimljivije sadržaje iz politike, društva, ekonomije, kulture, sporta, ali i regiona i svijeta.

– Iako su mnogi prognozirali kraj štampe još prije deset godina, to se nije dogodilo, a “Glas Srpske” je uspio da opstane na osnovama na kojima funkcioniše godinama, ne skrećući u senzacionalizam i održavajući visok nivo poštovanja standarda profesije. Svakako, u vremenu opšte digitalizacije i brzog protoka informacija, veliki je uspjeh obilježiti svaku godinu uspješnog rada i postojanja, a mi, bez obzira na sve negativne trendove, u tome uspijevamo – istakla je Radmanović Petrović. Dodala je da je “Glas” zadržao uticaj i status medija kojem čitaoci vjeruju.

– “Glas” je, kada je Republika Srpska u pitanju, simbol novina koje se ne čitaju površno i isključivo na internetu, već održavaju stare dobre ritmove kod naših čitalaca, koji nas svakog jutra pronalaze na kioscima. Kao jedini dnevni list u BiH koji izlazi na ćirilici, svih ovih godina “Glas” čvrsto stoji na poziciji branioca srpskog pisma, kulture i tradicije i po tome će biti prepoznatljiv i u godinama koje dolaze – naglasila je Radmanović Petrović.

Generalni direktor “Glasa” Boris Dmitrašinović rekao je da je ovaj list kroz svoju dugu istoriju bio svjedok presudnih događaja našeg naroda.

– Na njegovim stranicama bile su slike političkih previranja, ratova, prirodnih katastrofa, a svjedočio je i o napretku, prosperitetu i kulturi naroda. Decenije su prolazile, “Glas” je opstajao i danas je pobjednik i uspješno dobija bitku protiv svih takozvanih brzih medija. “Glasu” se vjeruje, a davno stečeno povjerenje nećemo izgubiti – rekao je Dmitrašinović. Naglasio je da je “Glas” stabilna medijska kuća, u kojoj su svi ponosni što ispred njenog imena stoji “dnevni list Republike Srpske”.

– To nas obavezuje da ostanemo na tom kursu i poslije 78 godina, hrabro i ponosno, kao i te 1943, kada smo rođeni – zaključio je Dmitrašinović.

Prvu redakciju “Glasa” činili su Skender Kulenović, Ilija Došen, Đuro Pucar, Rada Vranješević, Vilko Vinterhalter, Osman Karabegović i Boško Šiljegović, a tokom svog postojanja ovaj list iznjedrio je plejadu vrhunskih novinara. “Glas” je dobitnik brojnih nagrada za novinarstvo i humanost, a u više navrata je odlikovan. Tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik je 2013. godine, povodom 70 godina lista, uručio redakciji Orden časti sa zlatnim zracima. Odlikovan je i Ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima SFR Jugoslavije, Ordenom Njegoša prvog reda i Ordenom zastave RS sa srebrnim vijencem.

Čestitke

Na adresu “Glasa” stigle su brojne čestitke, a rođendan najstarijem dnevnom listu na ovim prostorima čestitala je i predsjednica RS Željka Cvijanović, naglasivši da su rijetke dnevne novine koje mogu da se pohvale tako dugom i bogatom tradicijom.

– Ono što “Glas” izdvaja od drugih jeste vjernost ćiriličnom pismu, umjerenost u izvještavanju, bez senzacionalizma i pristrasnosti. Zbog dugovječnosti, stečenog ugleda i reputacije, te visokoprofesionalnih novinarskih standarda, najstariji list u RS i BiH možemo smatrati jednom od nacionalnih institucija u Republici – navela je Cvijanovićeva, poželjevši rukovodstvu i redakciji “Glasa” da ostanu na tom putu i zadrže povjerenje čitalaca.

(Glas Srpske)