Najstariji gradski vrtić na jesen dobija novo lice

Najstariji vrtić u gradu Ježeva kućica bi nakon godina čekanja tek na jesen trebalo da primi mališane u obnovljenim prostorijama.

Vrtić je sagrađen 1949. godine kod bivše Fabrike duvana, a gradska inspekcija već godinama izvještava kako je kompletan objekat potrebno sanirati. Na katastrofalne uslove upozoravali su i sami roditelji, koji su od nadležnih tražili da saniraju ovaj vrtić.

Grad već neko vrijeme najavaljuje da će ovog ljeta biti obnovljen ovaj vrtić, ali za sada radovi nisu počeli, iako je ljeto davno počelo.

U Odjeljenju za komunalne poslove su rekli da će radove zajednički finansirati Grad i Razvoji program Ujedinjenih nacija (UNDP) s tim da će 200.000 KM biti obezbjeđeno iz gradske kase, a drugi partner će izdvojiti 100.000 KM.

– UNDP bira izvođača radova i prema informacijama koje smo od njih dobili do kraja ovog mjeseca bi trebala biti izabrana firma koja će biti zadužena za taj posao. Trebaće neko vrijeme da se izvedu planirani radovi tako da tek na jesen očekujemo da će biti završena obnova objekta – kazao je načelnik Odjeljenja Petar Bilčar.

Dodao je da će u prvoj fazi biti urađeno takozvano utopljavanje objekta odnosno zamjenjena stolarije obnova fasade i krova.

– Grad će u drugoj fazi rekonstruisati sanitarne čvorove i ostalo šta bude trebalo – kazao je Bilčar.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović je rekla da i oni svaki dan očekuju da im jave da treba početi obnova tog vrtića.

Ljeti taj vrtić ne radi  jer je sezona godišnjih odmora što znači da manje djece boravi u našim obdaništima a pojedini mališani su se ispisali iz vrtića zbog polaska u prvi razred.

– Preostali mališani koji inače pohađaju taj vrtić su raspoređeni na ostalim našim lokacijama – rekla je ona.

Dodala je da je pored sanacije objekta Ježeve kućice planirana i obnova trošnog objekta koji se nalazi odmah pored vrtića u kojem bi bila obezbjeđena dodatna mjesta za smještaj mališana. U pitanju je prostor koji je ranija koristilo udruženje Duga, ali je neuslovan i otkako su oni izašli on se ne koristi.

– Ove godine je planirana obnova  a iduće opremanje tog novog dijela vrtića koji bi bio sastavni dio Ježeve kućice – rekla je ona i dodala da bi novom dijelu bilo obezbjeđeno mjesto za dve vrtićke grupe sa oko 60 mališana.

Konkurs za upis početkom avgusta

Jelena Kurtinović je napomenula  da će od 1. do 18. avgusta biti otvoren konkurs za upis mališana za upražnjena mjesta u vrtićima.

– Svi koji žele da konkurišu na neko od slobodnih mjesta trebaju dostaviti prijave. To se odnosi i na roditelje koji su ranije predali zahtjev za upis djece u neke od naših predškolskih objekata, i oni moraju ponovo predati prijavu na konkurs ako žele da razmotrimo mogućnost za upis njihovih mališana – objasnila je ona.

Kazala je da će za iduću školsku godinu biti upražnjeno između 200 i 300 mesta u vrtićima.

– Teško je u ovom trenutku procjeniti koliko će tačno biti slobodnih mjesta u vrtićima to iz godine u godinu varira. Lani smo kroz konkurs upisali oko 280 djece a godinu prije oko 400 – rekla je Kurtinović.

(Srpskainfo)

Čubrilović uručio zlatne medalje Gimnaziji i Medicinskoj školi

Rukovodstvima Gimnazije i Medicinske škole danas su svečano uručene zlatne medalje koje su učenici ovih škola, šest iz Gimnazije i tri iz Medicinske škole, osvojili na Međunarodnom festivalu inovacija, znanja i stvaralaštva “Tesla fest 2019” u Novom Sadu u oktobru.

Advokat Sandić kritikovao vozače službenih automobila, pozvan na informativni razgovor

Banjalučki advokat Dario Sandić, poznat po tome što ukazuje na razne nepravilnosti u radu institucija, pozvan je danas na informativni razgovor. Sandić je na svom Fejsbuk profilu ukazao na bahato ponašanje vozača službenih vozila MUP RS i Vlade RS, a nadležnima nije trebalo dugo da pozovu Sandića. Zanimljivo je da je poziv bio telefonski i

PORUKA: SNSD traži od DNS-a novo ime za ministra, rastu Božovićeve šanse?

Predsjednik DNS Marko Pavić ne odustaje od kandidature Draška Aćimovića za ministra, ali je DNS dobio poruku iz vrha SNSD da do petka ponude drugo ime, saznaje Srpskainfo iz više izvora. Ne smiruju se turbulencije u DNS nakon što su izglasali Aćimovića kao kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. Potpredsjednici koji su

VIŠKOVIĆ SA SINDIKATOM ENERGETIKE: Neće biti otpuštanja radnika koji ne prihvate otpremnine

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je predstavnicima Sindikata udruženih radnika energetike da stimulativne otpremnine u ERS moraju biti oporezovane, ali i da Vlada neće dozvoliti otpuštanja radnika ako ne prihvate otpremnine. Ovo je za Srpskainfo izjavio predsjednik Sindikata udruženih radnika energetike Slobodan Ostojić, koji je sa kolegama iz Konfederacije sindikata imao radni sastanak s

POŽAR NA STARČEVICI: Gori potkrovlje kuće, nema povrijeđenih

U požaru koji je izbio u banjalučkom naselju Starčevica nema povrijeđenih, ali je pričinjena veća materijalna šteta. Požar je izbio u potkrovlju porodične kuće u Ulici Stevana Bulajića. Vatrogasci sa dva vozila gase požar. Za sada nije poznat uzrok, a uviđaj će biti obavljen nakon gašenja. (Srpskainfo)

Vozaču pozlilo, pa udario u dva automobila

Vozač „audija” izgubio je kontrolu nad vozilom i udario u dva parkirana automobila u ulici Trive Amelice. Nesreća se desila oko 14.20 časova, a prema riječima očevidaca vozaču je pozlilo pa je zato izazvao nesreću. – Radi se o starijem muškarcu kojem je kako sam čuo pozlilo tokom vožnje. Njega su odvezla kola hitne pomoći.

Novogodišnji festival odbojke za djecu

Povodom obilježavanja 10 godina od osnivanja kluba, Odbojkaški klub „Laktaši“ u saradnji sa Udruženjem roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ organizujе Novogodišnji festival odbojke za djecu.