Najstariji gradski vrtić na jesen dobija novo lice

Najstariji vrtić u gradu Ježeva kućica bi nakon godina čekanja tek na jesen trebalo da primi mališane u obnovljenim prostorijama.

Vrtić je sagrađen 1949. godine kod bivše Fabrike duvana, a gradska inspekcija već godinama izvještava kako je kompletan objekat potrebno sanirati. Na katastrofalne uslove upozoravali su i sami roditelji, koji su od nadležnih tražili da saniraju ovaj vrtić.

Grad već neko vrijeme najavaljuje da će ovog ljeta biti obnovljen ovaj vrtić, ali za sada radovi nisu počeli, iako je ljeto davno počelo.

U Odjeljenju za komunalne poslove su rekli da će radove zajednički finansirati Grad i Razvoji program Ujedinjenih nacija (UNDP) s tim da će 200.000 KM biti obezbjeđeno iz gradske kase, a drugi partner će izdvojiti 100.000 KM.

– UNDP bira izvođača radova i prema informacijama koje smo od njih dobili do kraja ovog mjeseca bi trebala biti izabrana firma koja će biti zadužena za taj posao. Trebaće neko vrijeme da se izvedu planirani radovi tako da tek na jesen očekujemo da će biti završena obnova objekta – kazao je načelnik Odjeljenja Petar Bilčar.

Dodao je da će u prvoj fazi biti urađeno takozvano utopljavanje objekta odnosno zamjenjena stolarije obnova fasade i krova.

– Grad će u drugoj fazi rekonstruisati sanitarne čvorove i ostalo šta bude trebalo – kazao je Bilčar.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Jelena Kurtinović je rekla da i oni svaki dan očekuju da im jave da treba početi obnova tog vrtića.

Ljeti taj vrtić ne radi  jer je sezona godišnjih odmora što znači da manje djece boravi u našim obdaništima a pojedini mališani su se ispisali iz vrtića zbog polaska u prvi razred.

– Preostali mališani koji inače pohađaju taj vrtić su raspoređeni na ostalim našim lokacijama – rekla je ona.

Dodala je da je pored sanacije objekta Ježeve kućice planirana i obnova trošnog objekta koji se nalazi odmah pored vrtića u kojem bi bila obezbjeđena dodatna mjesta za smještaj mališana. U pitanju je prostor koji je ranija koristilo udruženje Duga, ali je neuslovan i otkako su oni izašli on se ne koristi.

– Ove godine je planirana obnova  a iduće opremanje tog novog dijela vrtića koji bi bio sastavni dio Ježeve kućice – rekla je ona i dodala da bi novom dijelu bilo obezbjeđeno mjesto za dve vrtićke grupe sa oko 60 mališana.

Konkurs za upis početkom avgusta

Jelena Kurtinović je napomenula  da će od 1. do 18. avgusta biti otvoren konkurs za upis mališana za upražnjena mjesta u vrtićima.

– Svi koji žele da konkurišu na neko od slobodnih mjesta trebaju dostaviti prijave. To se odnosi i na roditelje koji su ranije predali zahtjev za upis djece u neke od naših predškolskih objekata, i oni moraju ponovo predati prijavu na konkurs ako žele da razmotrimo mogućnost za upis njihovih mališana – objasnila je ona.

Kazala je da će za iduću školsku godinu biti upražnjeno između 200 i 300 mesta u vrtićima.

– Teško je u ovom trenutku procjeniti koliko će tačno biti slobodnih mjesta u vrtićima to iz godine u godinu varira. Lani smo kroz konkurs upisali oko 280 djece a godinu prije oko 400 – rekla je Kurtinović.

(Srpskainfo)

Uz “Pravni mozaik sudskih odluka” do lakše primjene pravnih propisa u raznim životnim situacijama

Nedostatak literature, koja bi mladim advokatima i pravnicima omogućila lakše tumačenje pravnih normi, kao i njihovu primjenu u praksi, prepoznao je Željko Bubić, banjalučki advokat i autor knjige “Pravni mozaik sudskih odluka”. Knjiga je nastala kao rezultat autorovog dugogodišnjeg  praktičnog rada u advokaturi, a osnovna zamisao je da se čitaocima omogući sagledavanje pravne nauke iz

Gradonačelnik Radojičić položio vijence na spomenik Petru Kočiću

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić položio je danas vijence na spomenik Petru Kočiću u istoimenom parku u centru grada, te istakao značaj čuvanja sjećanja na ovog velikog pisca, kako bi njegovo djelo i riječ nastavili da žive u narodu. Radojičić je istakao da Kočićevo djelo živi i ima snažan uticaj u narodu, te da je njegova

KOVAČEVIĆ (SNSD): BiH ruši onaj ko ne poštuje izbornu volju građana RS

Onaj ko ne poštuje izbornu volju građana Republike Srpske, ne poštuje Srpsku, a onaj ko ne poštuje Republiku Srpsku, kao jedan od dva suverena elementa od kojih je sastavljena dejtonska BiH, ne poštuje Dejtonski mirovni sporazum i radi na rušenju BiH, rekao je danas portparol SNSD Radovan Kovačević. Kovačević je istakao da u SNSD na

AKTIVIZAM Predstavljena knjiga #ŽeneBiH, sadrži 53 biografije

U sklopu osmog Vikenda aktivizma u Banjaluci je predstavljena knjiga #ŽeneBiH, autorki Amile Hrustić Batovanja, Mashe Durkalić i Hatidže Gušić. Promocija je održana u kafe baru “Eklektik”, a o knjizi su govorile jedna od autorki Masha Durkalić, te Milica Pralica iz Udruženja “Oštra nula” i Milkica Milojević, aktivistkinja i novinarka Srpskainfo i EuroBlica, koja je,

ZADOVOLJAN IGROM NAJMLAĐIH PRVOTIMACA: Mikić hvali najmlađe prvotimce

Nakon poraza od Škofje Loke (31:32) u Prijedoru, Borac m:tel je u drugom meču, odigranom u “Boriku”, deklasirao istog rivala sa 32:23, a trener “crveno-plavih” Mirko Mikić posebno je zadovoljan igrom najmlađih prvotimaca. Luka Perić, Petar Grbić, Zoran Radić i Nemanja Milovac imaju tek po 16 godina, ali su već sada pokazali da banjalučki rukomet

“Dual” radar do kraja septembra u Banjaluci

Radarski sistem “dual” od sutra do 30. septembra kontrolisaće brzinu vozila na putevima u nadležnosti Policijske uprave Banjaluka, najavljeno je iz ove uprave. Ovaj sistem podrazumijeva evidentiranje brzine bez prisustva policijskih službenika i bez zaustavljanja. “Radarski sistem evidentira brzinu na obje saobraćajne trake u dnevnim i noćnim uslovima, a uređaj istovremeno detektuje više vozila u

Kreću kontrole svadbenih salona i „keteringa“

Gradska inspekcija će u narednim danima pooštriti kontrole svadbenih salona i ugostiteljskih objekata koji pružaju usluge na bazi „keteringa“, saopšteno je iz Odjeljenja za inspekcijske poslove. Tržišna inspekcija će iz svoje nadležnosti, prije svega, kontrolisati posjedovanje rješenja o registaraciji i izdavanju odgovarajućeg računa za pružene ugostiteljske usluge, dok će Inspekcija rada kontrolisati prijavu radnika i