Vijesti 08.03.2016.

Najštedljiviji hrvatski gradonačelnik potrošio 83 KM na službena putovanja

ČITANJE: 2 minute
Djurdjevac-gradonacelnik
Gradonačelnik Đurđevca u Hrvatskoj Željko Lacković rupu od pet miliona kuna (1,3 miliona KM) u budžetu u dvije godine je sanirao, a budžet prebacio u suficit odlučnim mjerama štednje, pa ne čudi što je na službena putovanja potrošio svega 323 kune (83 KM).

U vrhu najštedljivijih kada su putovanja u pitanju nalaze se i gradonačelnici Novog Marofa, Popovače, Varaždinskih Toplica i Dugog Sela, redom malih i srednjih gradova u Hrvatskoj.

Iako cifra od 323 kune potrošene na službena putovanja djeluje ekstremno te navodi na pitanje koji je ‘modus operandi’ đurđevačkog gradonačelnika i zbog čega nije sklon službenim putovanjima, situacija koju je zatekao u gradskoj blagajni nakon što je kao nezavisni kandidat 2013. osvojio vlast, prilično objašnjava ovakvu politiku.

Željka Lackovića i njegov tim dočekala je rupa od pet miliona kuna koje je trebalo podmiriti kako bi grad mogao normalno funkcionisati. Jedan od prvih poteza stoga je bilo smanjenje plata zaposlenima u gradskoj upravi i preduzećima, te promjena u postupku javne nabavke kojima je u roku dvije godine budžet uspio prebaciti u stanje suficita, prenosi Klix pisanje portala Index.hr.

Rezao plate u javnoj upravi i odbornicima

Na platama zaposlenih u gradskoj upravi i naknadama odbornicima uštedio je oko tri miliona kuna, dok je objedinjenjem javne nabave za ustanove i preduzeća uštedio još 1,6 milion kuna.

– Tajna štednje leži u malim računima, u njima se krije pravo bogatstvo- poručuje Lacković kojega su mediji već proglasili jednim od najštedljivijih hrvatskih gradonačelnika.

Grad vodi volonterski, a prihode ostvaruje u svojoj advokatskoj kancelariji. Iako grad ima tri službena automobila on nikada, kaže, nije koristio ni službeni automobil ni mobitel, niti je uzeo gradsku dnevnicu. Ne treba onda čuditi što je na stavku “službena putovanja” potrošio tek spomenutih 323 kune, što je 0,001 odsto gradskog budžeta Đurđevca ili pak 0,039 kuna po glavi stanovnika.

Najštedljiviji gradonačelnici

Drugi, iza Lackovića, najštedljiviji gradonačelnik u Hrvatskoj u 2014. bio je tadašnji prvi čovjek Novog Marofa Darko Hrenić, koji je na putovanja potrošio 2.905 kuna, što je 0,219 kuna po glavi stanovnika odnosno 0,018 odsto gradskog budžeta, čime je zauzeo treće mjesto i na top deset listi po kriterijumu udjela u budžetu.

Tu je i prvi čovjek Popovače, Josip Mišković, čija putovanja su građane koštala tek 0,487 kuna “per kapita”, dok je, kada je udio u budžetu u pitanju, on na drugom mjestu, ispred Darka Hrenića, sa 0,016 odsto budžeta potrošenog na putovanja.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Goranka Štefanić na svoja je službena putovanja potrošila 0,499 kuna, po glavi stanovnika, odnosno 0,028 odsto ukupnog gradskog budžeta.

(Klix)