Svijet 15.10.2022.

Najuticajniji ekonomski list: Treba li legalizovati kokain?

ČITANJE: 3 minute

Treba li legalizovati kokain? Ako se pita najugledniji britanski ekonomski sedmični list The Economist – treba.

Kada je 6. oktobra američki predsjednik Džo Bajden pomilovao oko 6000 Amerikanaca koji su bili osuđeni za posjedovanje male količine marihuane, jasno je poručio da takve kazne “nemaju smisla”. Iako je kanabis potpuno legalan u čak 19 američkih država, na saveznoj se razini i dalje smatra opasnim. Jednako kao heroin i fentanil, lijek (opioid) kojim se samo prošle godine predoziralo više od sto hiljada  Amerikanaca, piše Jutarnji list.

Ova bi se Bajdenova reakcija, uvjereni su u The Economistu, mogla promatrati i u širem kontekstu politike borbe protiv zloupotrebe droga. “Prohibicija ne funkcioniše, a to se najupečatljivije može vidjeti kod kokaina”, stoji u njihovu tekstu. Evo čime su opravdali svoj stav.

Iako je Ričard Nikson rat protiv droge pokrenuo prije pola vijeka, količina kokaina koji dolazi u SAD nije prestala rasti. Prije dvije godine postignut je rekord s čak 1982 uvezene tone, a procjenjuje se da bi broj u stvarnosti mogao biti i veći. Slab je to rezultat desetljeća borbe da se prekine opskrba. Od 2000. do 2020. godine Sjedinjene Američke Države uložile su 10 milijardi dolara kako bi suzbile proizvodnju kokaina u Kolumbiji. Tim su novcem platili lokalnim oružanim snagama da prskaju plantaže koke herbicidom iz zraka ili da ručno čupaju grmlje. Nije pomoglo.

Najveća štetu osjećaju upravo zemlje koje kokain proizvode i krijumčare jer zarada koja se tako ostvaruje potiče nasilje pa su tako u Kolumbiji ubistva tri puta, a u Meksiku četiri puta češća nego u SAD-u. U nekim su područjima bande toliko bogate i naoružane da se lako mogu suprotstaviti državi, podmićujući policajce i ostale službenike koji su prisiljeni birati između mita i smrti.

Predsjednici Gustavo Petro iz Kolumbije i Pedro Castiljo iz Perua otvorili su pitanje promjena. Petro je predložio da se lišće koke dekriminalizuje i dopusti Kolumbijcima da sigurno konzumiraju kokain. Ipak, The Economist vjeruje kako će bande ostati moćne sve dok njihovi proizvodi ne budu legalni i u bogatim zemljama u koje se izvoze

Polovične mjere također neće donijeti rezultate – kombinacija ilegalne proizvodnje s legalnom potrošnjom samo će dovesti do povećanja potražnje za proizvodom koji će moći proizvesti samo kriminalci. Rješenje stoga vide u potpunoj legalizaciji koja bi omogućila snabdjevanje strogo regulisanim, visoko oporezivim proizvodima. Baš kao što je trenutno situacija s proizvođačima cigareta i alkohola. Tako bi profit bandi, a time i njihova moć, bili manji.

Još jedan argument koji britanski sedmičnik daje u prilog legalizacije kokaina je to što bi legalni kokain bio manje opasan. Proizvođači ga ne bi miješali s nekim drugim bijelim prahom, a doza bi bila jasno naznačena. Budući da vjeruju da bi ovisnika o ovoj drogi uvijek bilo, novac koji se trenutno koristi za “rat protiv droge” mogao bi se usmjeriti za liječenje ovisnosti.

(Z.M)