Biznis 22.04.2016.

Najveća pljačka u istoriji: Hakeri ukrali 81 milion dolara iz banke u Bangladešu

ČITANJE: 1 minuta
hakeri
Ponekad je najbolji način da naučite iz vlastitih grešaka. Upravo to se desilo grupi hakera koji su iz banke u Bangladešu ukrali 81 milion dolara.

Hakeri su uspjeli ukrasti oko 81 milion dolara iz banke u Bangladešu, a to je bio jedan od najvećih ukradenih iznosa iz banke u istoriji, prenosi Reuters. Krađa se dogodila u februaru, kada su hakeri upali u sistem banke i preko federalnih rezervi u New Yorku skretali novac s računa u Bangladešu na Filipinima i Šri Lanku.

Transakcije su zaustavljene, jer su hakeri napravili grešku u pravopisu. Umjesto riječi “fondacija”, napisali su fandacija, što je izazvalo sumnju kod banke.

Da hakeri nisu napravili pravopisnu grešku, mogli su ukrasti gotovo milijardu dolara iz centralne banke u Bangladešu. Istraga je dovela do zaključaka da je banka koristila vrlo jeftine mrežne prekidače i nije imala adekvatnu zaštitu na zidu, što je učinilo put prohodnim za hakere.

Prema pisanjima Reutersa, policija ima saznanja o ljudima koji su dobili novac od centralne banke Bangladeša, ali ne znaju identitet hakera. To je djelomično zbog jeftinog hardvera banke.

(Klix)