Svijet 11.09.2020.

NAJVEĆE SAMOUBILAČKE BOMBE U ISTORIJI: Teroristički napad 11. septembra zauvijek promijenio svijet

ČITANJE: 1 minuta

Na današnji dan, 2001. godine u Njujorku izvršeni su teroristički napadi otetim putničkim avionima na zgrade Svjetskog trgovinskog centra, a tom prilikom napadnut je i Pentagon.

U dva solitera Svjetskog trgovinskog centra poginulo je 3.085 lica, a u četiri oteta američka putnička aviona život je izgubilo ukupno 266 ljudi.

Napadi od 11. septembra bili su serija koordinisanih terorističkih ataka protiv SAD.

Prema zvaničnom izvještaju “Komisije 9/11”, 19 osoba u službi Al kaide, mreže militantnih vehabijskih organizacija, otelo je četiri američka aviona. Dva su udarila u zgrade Svjetskog trgovinskog centra na Menhetnu, u Njujorku – po jedan u svaki soliter u 17 minuta razlike, nakon čega su se oba solitera srušila.

Treći avion je udario u Pentagon, glavno sjedište Ministarstva odbrane SAD u Vašingtonu, dok se četvrti se srušio u ruralnom dijelu Pensilvanije, nakon što su putnici pružili otpor otmičarima.

Izvještaj “Komisije 9/11” pokazao je da su napadači pretvorili otete avione u najveće samoubilačke bombe u istoriji, te izvršili najubitačnije napade ikad počinjene protiv SAD.

Napadi od 11. septembra su među najznačajnijim događajima koji su se desili od početka 21. vijeka, u smislu opštih ekonomskih, socijalnih, kulturnih i vojnih posljedica koje su uslijedile u SAD i ostatku svijeta.

(N.S/ Banjaluka.net)