Vijesti 22.08.2017.

Najviše brucoša čekaju prirodne nauke

ČITANJE: 2 minute

 Druga šansa za upis na željeni studijski program budući brucoši dobiće od ponedjeljka 28. avgusta, a prema podacima univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu najviše slobodnih mjesta za svršene srednjoškolce ostalo je na prirodnim naukama, elektrotehničkim smjerovima i mašinstvu.

Prijem dokumenata na oba univerziteta trajaće pet dana, dok je provjera znanja planirana 4. septembra sa početkom u devet časova. Na oba univerziteta slobodno je ukupno 2.664 mjesta.

Kako su objasnili na Univerzitetu u Banjaluci u drugom krugu sa najviše slobodnih mjesta raspolaže Prirodno- matematički fakultet i to 212, dok će najmanje šanse imati kandidati na Fakultetu bezbjednosnih nauka, jer indeksi čekaju samo dva vanredna studenta.

– Malo interesovanje u prethodnom upisnom roku bilo je za studijske programe na Poljoprivrednom fakultetu, gdje još 150 slobodnih mjesta. Sva mjesta u prvom krugu nisu popunjena ni na Elektrotehničkom fakultetu, a najviše šanse će imati oni koji se odluče za elektroniku i telekomunikacije, gdje ih 19 ima priliku da upadne i na budžet – piše u konkursu banjalučkog Univerziteta, koji je juče raspisan.

Dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru, koji na raspolaganju ima još 17 indeksa, Vladimir Malbašić istakao je da u prvom roku primljeno samo osam studenata na budžet i da tu ima još sedam slobodnih mjesta, kao i deset za one koji će se sami finansirati.

– Posebno se ovaj poziv za prijem studenata odnosi na novi smjer geološko inženjerstvo gdje nije popunjeno nijedno od deset slobodnih mjesta na budžetu i deset samofinansirajućih –  rekao je Malbašić.

Dok su na samom startu neki studijski programi u Srpskoj ostali gotovo prazni, medicinski fakulteti oba univerziteta su zbog velikog interesovanja proširili listu, pa tako na Medicinskom fakultetu u Banjaluci šanse ima 36 kandidata, a u Istočnom Sarajevu tri više.

Lista je, kako su objasnili u Univerzitetu Istočno Sarajevo, proširena i na fakultetu Poslovne ekonomije u Bijeljini.

Tržište

Imajući u vidu činjenicu da sve više stranaca otvara firme RS i potrebe tržišta najviše šanse za zaposlenje po završetku studija imaće inženjeri, posebno kad je u pitanju mašinska industrija i građevinarstvo.

Sudeći prema dosadašnjim iskustvima i statistici Zavoda za zapošljavanje RS na posao će se naviše načekati diplomirani ekonomisti, pravnici, a ništa lakše do posla neće doći ni oni sa društvenih smjerova.

Broj slobodnih mjesta

Univerzitet Banjaluka

* 179 budžet

* 1.032 samofinansiranje

* 60 vanredni

* 158 strani državljani

Univerzitet Istočno Sarajevo

* 262 budžet

* 745 samofinansiranje

* 136 vanredni

* 92 strani državljani

(Glas)