Vijesti 30.08.2018.

NAJVIŠE ČINOVNIKA I TRGOVACA Radnici javnog sektora na vrhu liste zaposlenih

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je zaposleno skoro 68.000 ljudi, od kojih je fnajvše trgovaca, automehaničara, te radnika sa državnim poslom.

Podaci su ovo Poreske uprave Republike Srpske, sa početka godine koji ukazuju na veliki broj zaposlenih u javnom sektoru, tačnije njih 13 odsto.

Na ovoj listi, više od činovnika ima jedino trgovaca, te automehaničara, koji zajedno čine 18 odsto zaposlenih u Banjaluci. Njih, od 67.896 zaposlenih, zajedno ima 12.355, dok onih u javnom sektoru radi 8.947 radnika.

Ako tome dodamo još 5.000 prosvjetnih, te mnogo zdravstvenih radnika, vidljivo je da državni sektor i te kako prednjači kada je u pitanju zapošljavanje ljudi u Banjaluci.

Na vrhu liste nalaze se i radnici u prerađivačkoj industriji, te oni koji se bave ugostiteljstvom, dok se tek 50 radnika bavi poslom vađenja rude i kamena. Njih je ubjedljivo najmanje zaposleno.

Stručnjaci kažu da je ovakvo stanje već godinama nepromijenjeno, te da se uprkos obećanjima da će broj „plata iz budžeta“ biti smanjen, on samo raste.

– Brojke su pokazatelji da ekonomska politika koja se vodi nije dobra. Ogroman broj zaposlenih u državnom sektoru su veliko opterećenje za budžet, jer radnika zaposlenih u privatnom sektoru mora da bude mnogo više u odnosu na državni – kaže ekonomista Anita Vuković.

Ona dodaje da je ovakvo stanje u čitavoj državi, te da je Banjaluka samo jedan od primjera ove prakse.

– Koliko znam, svaki četvrti zaposlen u Bosni i Hercegovini radi u javnom sektoru, a četvrtina budžeta se troši na njihove plate, što nikako nije normalno niti dobro za državu – zaključuje Vukovićeva.

Prema njenim riječima, privatni sektor u ovakvoj situaciji teško da može biti konkurentan javnom, a poslodavci se posljednjih godina sve češće suočavaju sa problemom pronalaska adekvatne radne snage.

Prema podacima Poreske uprave RS, koja vodi registar aktivnih poslovnih subjekata, sa stanjem 31.12.2017. godine, na području grada ukupno je bilo registrovano 17.799 poslovnih subjekata.

Pri tom je Poreska uprava RS na području grada Banjaluke registrovala 67.896 radnika, od kojih je 59.198 radnika bilo zaposleno kod pravnih lica, a 8.698 radnika kod samostalnih preduzetnika.

Samostalni preduzetnici

Kada su u pitanju samostalni preduzetnici i njih najviše ima u oblasti trgovine na veliko i malo, kao i među vlasnicima automehaničarskih radnji.

Na drugom mjesto su oni koji se bave djelatnostima pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvom i ugostiteljstvom.

Najmanje je onih iz oblasti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, zatim finansijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja, te onih koji se bave umjetnošću, zabavom i rekreacijom.

(Srpskainfo)