Najviše pasa lutalica u Trapistima i Drakuliću

Higijeničarska služba najviše pasa lutalica nalazi u banjalučkim naseljima Trapisti, Drakulić i Krčmarice, a po gradu najviše oko nove pijace u Lazarevu, odakle se kreću prema centru, potvrđeno je u toj službi.

Veliki broj napuštenih životinja pored puta može se naći i u naseljima Priječani, Česma i Šeher, uglavnom mladih štenaca, koje neodgovorni vlasnici ostavljaju na ulicama.

“U ovom periodu povećan je broj lutalica. Vlasnici puštaju na ulice svoju štenad koju su ranije dobili, a sa druge strane, najveći problem su nam periferije i prilazi gradu, gdje građani iz drugih mjesta ostavljaju pse”, kaže Slaven Grbić, rukovodilac Higijeničarske službe.
Pse lutalice građani su u čoporima viđali čak i u centru grada.

“Nedavno sam se vraćao kući iz grada oko ponoći i vidio ih sedam-osam kako se šetaju na parkingu u Ulici kralja Alfonsa XIII”, rekao je Miroslav G.

Mladen Maličević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma, istakao je da je u tom naselju zabilježan rekordan broj napuštenih životinja.

“Neodgovorni vlasnici najčešće ostavljaju pse na području Trapista pa do platoa Krčmarice. Kada biste sad prošli tim dijelom puta, sigurno biste vidjeli deset ostavljenih životinja na jednom mjestu koje čekaju da im neko pomogne, što nikada ranije nije zabilježeno”, rekao je Maličević.

Situacija nije ništa bolja ni u naselju Drakulić, gdje roditelji kažu da moraju voditi djecu do škole, jer se boje da ih ne napadnu napuštene životinje.

“Radi se o desetak napuštenih mladih životinja koje ujutro izlaze na saobraćajnice”, kazao je Željko Dojčinović, predsjednik Savjeta MZ Drakulić.

Goran Milojević, predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Kerber”, koje se bavi zbrinjavanjem bolesnih i povrijeđenih životinja s ulice, kaže da je prošle godine udomljeno 12 životinja iz ovog prihvatilišta.

“Psi koje smo nalazili na ulici najčeše su zadobijali povrede od automobila, a neki su bili bolesni. Bilo je i slučajeva u kojima su građani pucali na životinje iz vatrenog oružja”, rekao je Milojević.

Marija R. kaže da u posljednje vrijeme sve češće, kada ide kući s posla, na ulici kod nove autobuske stanice bude čopor pasa.

“Najčešće, iz straha da me ne napadnu, pređem na drugu stranu ulice”, ističe Marija.

Djeca uče kako brinuti o životinjama

Kako bi djeca naučila kako da se ponašaju prema psima i kako bi se smanjio broj lutalica u gradu, Udruženje građana “Koliba”, uz podršku Fondacije “Dogs trust BiH” prije tri godine pokrenulo je projekat za edukaciju djece u školama.

Cilj projekta, pod nazivom “Prijateljska ruka prijateljskoj šapi”, jeste da djeca u školama nauče šta znači biti odgovoran vlasnik, kako bezbjedno prići psu i koje su njihove potrebe.

“Ove besplatne radionice prošle godine pohađalo je 8.215 učenika od drugog do šestog razreda. Projekat se sprovodi u saradnji sa gradom i uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture RS”, kazala je Slađana Grbić, predsjednica UG “Koliba” i edukator za regiju Banjaluka.

Izložba retrivera

Peto otvoreno klupsko prvenstvo retrivera, u organizaciji Retriver kluba RS, biće održano u subotu, 24. marta, na “Banjalučkim velesajmu”, s početkom u 12 časova.
“Radi se o specijalizovanoj izložbi za zlatne retrivera i labradore, sudija je renomirano ime iz svijeta retrivera Ričard Staford iz Engleske, a na događaju se očekuje preko 100 pasa iz okruženja, Mađarske, Austrije i Italije”, saopštili su organizatori.

(Glas Srpske)

Neizvjesno uvođenje doživotne robije u Republici Srpskoj

Još nije jasno da li će počinioci najtežih krivičnih djela u Republici Srpskoj na doživotnu robiju. Uvođenje instituta doživotne kazne zatvora, po ugledu na Srbiju, eventualno će analizirati radna grupa u izradi Izmjena i dopuna Krivičnog zakona Republike Srpske koja je na pomolu ove godine. Ipak, u Ministarstvu pravde Republike Srpske za sada nisu sigurni

Održan GEFF i UniCredit energetski efikasan dan u Banjaluci

Povodom obilježavanja Dana planete Zemlje, EBRD (GEFF program), UniCredit Bank Banja Luka te vodeći proizvođači i prodavači zelenih tehnologija, organizovali su “energetski efikasan dan” ispred Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci. Tokom događaja proizvođači i distributeri energetski efikasnih tehnologija, procijenjenih i odobrenih od strane GEFF-a, građanima su predstavili zelene tehnologije kao što su: toplotna

Na simpozijumu u Banjaluci više od 100 neurologa iz Srbije i Srpske

U Banjaluci je danas počeo Međunarodni simpozijum o neurologiji, kojem prisustvuje više od stotinu neurologa iz Srbije i Republike Srpske. Na Simpozijumu pod nazivom “Prvi sastanak neurologa Srbije i Republike Srpske”, biće riječi, između ostalog, o unapređenju kvaliteta liječenja pacijenata. Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je da će na

Prikazana savremena umjetnost i djelo Vlade Miloševića

Manifestacija “Dani Vlade Miloševića” zatvorena je u Banskom dvoru Kulturnom centru koncertom studenata Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci je kao organizator manifestacije ovogodišnji program posvetila promociji studenata i fokus je bio na domaćem umjetničkom kadru. Najtalentovanijim studentima pripala je čast ne samo da otvore nego i da zatvore ovu uglednu

“POLENSKI SEMAFOR” ZAKOČEN ZBOG DVA FENINGA Poništen tender za mjerenje polena u vazduhu

Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u Banjaluci još nije počelo iako je dolaskom proljeća počelo bujanje vegetacije koja kod brojnih Banjalučana izaziva alergijske reakcije. Građani su prethodnih godina svakodnevno dobijali ove informacije na takozvanom „Polenskom semaforu“ na internet stranici Grada ali za ovu sezonu još nije izabrana firma ili ustanova koja bi bila zadužena

POVODOM DANA GRADA Tri koncerta večeras u Banjaluci

Povodom Dana grada Banjaluke, velika regionalna muzička zvijezda Željko Samardžić održaće večeras koncert kod Muzeja savremena umjetnosti. Jazz Poesy Cabaret poklanja rodnom gradu čovječansku pretpremijeru svog novog studijskog albuma. Koncert će biti održan u Narodnom pozorištu Republike Srpske, sa početkom u 20 časova. Na koncertu će se pored starih izvesti i devet novih pjesama koje