Najviše pasa lutalica u Trapistima i Drakuliću

Higijeničarska služba najviše pasa lutalica nalazi u banjalučkim naseljima Trapisti, Drakulić i Krčmarice, a po gradu najviše oko nove pijace u Lazarevu, odakle se kreću prema centru, potvrđeno je u toj službi.

Veliki broj napuštenih životinja pored puta može se naći i u naseljima Priječani, Česma i Šeher, uglavnom mladih štenaca, koje neodgovorni vlasnici ostavljaju na ulicama.

“U ovom periodu povećan je broj lutalica. Vlasnici puštaju na ulice svoju štenad koju su ranije dobili, a sa druge strane, najveći problem su nam periferije i prilazi gradu, gdje građani iz drugih mjesta ostavljaju pse”, kaže Slaven Grbić, rukovodilac Higijeničarske službe.
Pse lutalice građani su u čoporima viđali čak i u centru grada.

“Nedavno sam se vraćao kući iz grada oko ponoći i vidio ih sedam-osam kako se šetaju na parkingu u Ulici kralja Alfonsa XIII”, rekao je Miroslav G.

Mladen Maličević, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Česma, istakao je da je u tom naselju zabilježan rekordan broj napuštenih životinja.

“Neodgovorni vlasnici najčešće ostavljaju pse na području Trapista pa do platoa Krčmarice. Kada biste sad prošli tim dijelom puta, sigurno biste vidjeli deset ostavljenih životinja na jednom mjestu koje čekaju da im neko pomogne, što nikada ranije nije zabilježeno”, rekao je Maličević.

Situacija nije ništa bolja ni u naselju Drakulić, gdje roditelji kažu da moraju voditi djecu do škole, jer se boje da ih ne napadnu napuštene životinje.

“Radi se o desetak napuštenih mladih životinja koje ujutro izlaze na saobraćajnice”, kazao je Željko Dojčinović, predsjednik Savjeta MZ Drakulić.

Goran Milojević, predsjednik Udruženja za zaštitu životinja “Kerber”, koje se bavi zbrinjavanjem bolesnih i povrijeđenih životinja s ulice, kaže da je prošle godine udomljeno 12 životinja iz ovog prihvatilišta.

“Psi koje smo nalazili na ulici najčeše su zadobijali povrede od automobila, a neki su bili bolesni. Bilo je i slučajeva u kojima su građani pucali na životinje iz vatrenog oružja”, rekao je Milojević.

Marija R. kaže da u posljednje vrijeme sve češće, kada ide kući s posla, na ulici kod nove autobuske stanice bude čopor pasa.

“Najčešće, iz straha da me ne napadnu, pređem na drugu stranu ulice”, ističe Marija.

Djeca uče kako brinuti o životinjama

Kako bi djeca naučila kako da se ponašaju prema psima i kako bi se smanjio broj lutalica u gradu, Udruženje građana “Koliba”, uz podršku Fondacije “Dogs trust BiH” prije tri godine pokrenulo je projekat za edukaciju djece u školama.

Cilj projekta, pod nazivom “Prijateljska ruka prijateljskoj šapi”, jeste da djeca u školama nauče šta znači biti odgovoran vlasnik, kako bezbjedno prići psu i koje su njihove potrebe.

“Ove besplatne radionice prošle godine pohađalo je 8.215 učenika od drugog do šestog razreda. Projekat se sprovodi u saradnji sa gradom i uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture RS”, kazala je Slađana Grbić, predsjednica UG “Koliba” i edukator za regiju Banjaluka.

Izložba retrivera

Peto otvoreno klupsko prvenstvo retrivera, u organizaciji Retriver kluba RS, biće održano u subotu, 24. marta, na “Banjalučkim velesajmu”, s početkom u 12 časova.
“Radi se o specijalizovanoj izložbi za zlatne retrivera i labradore, sudija je renomirano ime iz svijeta retrivera Ričard Staford iz Engleske, a na događaju se očekuje preko 100 pasa iz okruženja, Mađarske, Austrije i Italije”, saopštili su organizatori.

(Glas Srpske)

PODRŠKA ZA PROJEKTE Grad daje 79.000 KM za najbolje ideje građana

Uz ranije podržanih 30, Grad će sufinansirati i 14 projekata udruženja građana iz oblasti unapređenje kvaliteta života lica treće životne dobi i žena u gradu. Svi projekti su odabrani putem javnog poziva, koji je bio otvoren od 18. jula do 8. avgusta ove godine. Komisija za ocjenu i izbor projekata udruženja građana za sufinansiranje iz

Potvrđena optužnica protiv policajaca zbog uništavanja dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića

Osnovni sud u Banjaluci potvrdio je optužnicu protiv kriminalističkih tehničara Policijske uprave Banjaluka Mikice Marijanca (55) zvanog Miki i Zorana Bošnjaka (44), optuženih za uništavanje dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića, saznaje Srpskainfo. Prema optužnici koja je u posjedu Srpskainfo, Marijanac i Bošnjak su 25. marta ove godine u namjeri da spriječe dokazivanje eventualnih bioloških

TITULA NAJLJEPŠE PRIPALA BANJALUČANKI Izabrane mis Hrvatske, Srbije i BiH

Laskavu titulu na Izboru za mis Earth Bosne i Hercegovine, koji je održan protekle sedmice u gradu na Vrbasu, ponijela je prelijepa osamnaestogodišnja Banjalučanka Nađa Pepić. Titula prve pratilje otišla je u ruke Amine Hasanbegović iz Sarajeva, za drugu pratilju proglašena Magdalena Lubura iz Istočnog Sarajeva, a lentu treće pratilje uzela je Sara Dervišević iz

ZBOG PLJAČKE MARKETA Kupus razbojniku još šest i po godina robije

Dragan Radaković (44) iz Banjaluke, poznatiji kao kupus razbojnik, osuđen je na šest i po godina robije zbog pljačke trgovine “Moj market” u banjalučkoj Ulici Sime Matavulja, te napada na policajca, na kojeg je, prema presudi, bacio dva noža. Krivim ga je proglasio Okružni sud u Banjaluci, koji je optuženom oduzeo  17 novčanica u apoenima

OGLAS GRADSKE UPRAVE Na prodaju garaže u šest ulica

Gradska uprava objavila je juče oglas o prodaji garaža pribavljanjem pismenih ponuda. Iz Gradske uprave je saopšteno da su na prodaju garaže u ulicama Filipa Macure, Masarikovoj, Majke Knežopoljke, Vojislava Đede Kecmanovića, Carice Milice i Sime Matavulja. – Pravo podnošenja ponude imaju fizička i pravna lica. Ponude se podnose zaključno sa 2. oktobrom 2018. godine