Vijesti 06.11.2020.

Naknada za nastavnike koji snimaju časove u saradnji s RTRS-om

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je da će nastavnicima koji snimaju časove u saradnji s Radio-televizijom Republike Srpske biti isplaćene naknade u iznosu od 15 KM, te dodalo da su pojedini mediji ovu odluku pogrešno protumačili.

“U pojedinim medijima je pogrešno protumačen dopis koji je upućen osnovnim školama, a koji se odnosi na način obračuna naknade za angažovanog radnika na snimanju video-materijala (časova) za obavljanje vaspitno-obrazovnog rada na daljinu. U dopisu je navedeno da će Ministarstvo isplaćivati naknadu od 15,00 KM po snimljenom času, te da će se na taj iznos obračunavati i pripadajući porezi i doprinosi. Isplata ove naknade će se vršiti u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u oblasti obrazovanja i kulture Republike Srpske i ista će se vršiti na mjesečnom nivou, u skladu sa brojem održanih časova”, saopšteno je iz Ministarstva.

Dodali su da u dopisu i stoji obračunska jedinica je snimljeni čas, što ne znači da će nastavnici dobijati ukupno naknadu 15 KM, jer to zavisi od broja časova za koje će nastavnik biti angažovan.

“Imajući u vidu da svaki nastavnik na mjesečnom nivou u redovnom nastavnom procesu u prosjeku održi oko 100 časova, sasvim je razumljivo očekivati da će angažovani nastavnici na snimanju časova realizovati i preko 30 snimljenih časova, što će na kraju dovesti do toga da će njegova naknada i iznositi 50% ukupne njegove mjesečne plate”, objasnili su u Ministarstvu.

Raspored snimanja nastavnih časova i uključivanja nastavnika vrši Republički pedagoški zavod.

(E.M/Banjaluka.net)