Svijet 30.05.2021.

NAKON 12 GODINA: U Izraelu na pomolu vladajuća koalicija bez Netanjahua

ČITANJE: 2 minute

Politički protivnici izraelskog premijera Benjamina Neranyahua krenuli su u formiranje koalicije koja bi im omogućila sastavljanje vlade, par dana prije isteka za to postavljenog roka, kako bi izbjegli održavanje novih izbora.

Izrael je u posljednje dvije godine održao četiri puta izbore, no niti jedni nisu omogućili uspostavu jasne parlamentarne većine, prenose agencije.

Naftali Bennett iz stranke Yamina odlučio je ući u savez s oporbenim čelnikom Jairom Lapidom iz stranke Yesh Atid (koja se prevodi kao “Ima budućnosti”), javio je u nedjelju izraelski radio, a uskoro se očekuje i službena objava.

Bennett navodno planira tijekom dana o tome izvijestiti članove svoje stranke.

On je s Lapidom dogovorio da zajednički dijele ured premijera na način da Bennett tu ulogu preuzme prve dvije godine, a da ga potom druge dvije zamijeni Lapid.

Lapidova centristička stranka bila je druga po broju glasova na izborima 23. ožujka, odmah iza Neranyahuovog desno orijentiranog Likuda.

Nakon izbora u ožujku Netanyahu nije uspio oformiti vladu pa je predsjednik Reuven Rivlin imenovao Lapida za mandatara vlade.

Lapidova proreformski orijentirana stranka planira u nedjelju nastaviti koalicijske razgovore s desnom Novom nadom, čelnika Gideona Saara. Već je do sada postigla sporazum s lijevo-liberalnom strankom Meretz, Laburističkom strankom i nacionalističkom strankom Yisrael Beitenu, bivšeg ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana.

Lapid pokušava osigurati potporu nekoliko manjih stranaka koje su međusobno udaljene na političkom spektru kako bi oformio manjinsku vladu koja će biti prihvatljiva i arapskim zastupnicima.

Ujedinjuje ih to što sve one odbacuju Netanyahua, kojemu se trenutno sudi za korupciju. Ipak, te manje stranke imaju sasvim različite političke ciljeve.

Lapidov mandat za sastavljanje vlade istječe u srijedu u ponoć.

Nakon što službeno objavi formiranje saveza, Lapid će o tome trebati izvijestiti predsjednika Rivlina. Potom će imati sedam dana da vlada prisegne u parlamentu, za što se traži jednostavna većina od ukupno 120 zastupnika u Knesetu.

Uspije li Lapid u tome biti će okončana era Netanyahua, koji je premijer od 2009. Prethodno je bio premijer i u razdoblju 1996-1999.

No Netanyahu, najdugovječniji na dužnosti izraelski lider, uzvratio je u nedjelju nudeći Bennettu i Saaru koaliciju u kojoj bi se njih trojica izmjenjivala na mjestu premijera.

U videu koji je postavio na Twitteru istaknuo je da se radi o “sudbonosnom trenutku za sigurnost, karakter i budućnost države Izrael” te je pozvao Benneta i Saara da mu se pridruže kako bi “spriječili uspostavu opasne lijeve vlade”.

Saar, koji bi bio prvi koji bi došao na čelo vlade, odbio je prijedlog nazvavši ga “spinom”.

Politička analitičarka Tal Schneider izjavila je novinarima u nedjelju kako će koalicijski sporazum zahtijevati teško održivu ravnotežu vezano uz neka pitanja poput rješenja o dvije države s Palestincima te da Netanyahua vidi kao oporbenog lidera koji vjerojatno već planira uskoro i nove, pete izbore.

(SB)