Politika 25.10.2021.

Nakon 20 godina konačno riješen problem sa imovinom porodica poginulih boraca u Ramićima

ČITANJE: 3 minute

Gradonačelnik Draško Stanivuković potpisao je danas ugovore o prenosu prava svojine na parcelama u naselju Ramići sa predstavnicima 12 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, čime se konačno rješavaju imovinsko-pravni odnosi i te porodice dobijaju vlasništvo na parcelama na kojima su izgradili svoje stambene objekte.

-Srećan i tužan trenutak u isto vrijeme. Srećan jer rješavamo jedan problem koji je čekao 20 godina. Dakle, ovi ljudi koji su dali sve svoje za Republiku Srpsku, njihova djeca i najuži krug rodbine dvije decenije čekaju da se riješe imovinsko-pravni odnosi i da ovi placevi i njihova ognjišta i kuće pripadnu njima. Nažalost, tužno je jer neki od njih nisu doživjeli rješenje ovog izazovnog problema – kazao je gradonačelnik Stanivuković poslije susreta sa ovim porodicama.

U saradnji sa drugim nadležnim institucijama, aktuelna gradska administracija je za samo nekoliko mjeseci uspješno riješila ovaj problem i prema riječima gradonačelnika – ispravila jednu vrstu nepravde.

-Riječ je od oko 40-50 članova ovih porodica koji to definitivno zaslužuju i danas oni konačno mogu da kažu da je to njihovo i da niko ne može to da dovede u pitanje – naglasio je on, ističući da zna tu njihovu brigu jer ih je obilazio ranije i kao odbornik i, prije svega, kao čovjek.

Poručio je i drugim porodicama koje imaju ovaj problem da su i tu vrlo blizu rješenja i da se upravo na dnevnom redu predstojeće sjednice Skupštine Grada nalazi takva odluka za Drakulićku ulicu.

-Nastavićemo dalje u Ramićima da rješavamo probleme koje ove porodice imaju. Prije svega, sada treba da uđu u proces legalizacije i s obzirom na to da su dugo čekali, ovi predmeti biće prioritetni. Takođe, provjerićemo mogućnosti izgradnje kanalizacije i drugih stvari koje su im potrebni kako bi imali jedan ugodniji ambijent za život – kazao je gradonačelnik i zahvalio svim organizacijama i institucijama koje su dale svoj doprinos da se zajedničkim snagama riješi ovaj dugogodišnji problem.

Stanislav Brkić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Banja Luka  kazao je da je ovih 12 porodica prije 19 godina dobilo placeve, izgradili kuće, ali da ih nisu mogli legalizovati niti biti vlasnici tih kuća.

– Bili smo uporni i sada je ovaj problem konačno riješen – naglasio je on.

Koviljka Kovačević, majka poginulog borca kazala je da je u ime porodica poginulih Dragočaj-Ramići obišla brojne kancelarije tražeći da se riješe njihovi problemi koji su trajali 20 godina.

– Žalosna sam što sam izgubila sina, ali i ponosna što sam imala takvog vojnika.  Danas sam i sretna i tužna što sam ovo dočekala. Hvala svima koji su radili za nas i što se ovo pitanje konačno riješilo. Imam još dva sina i večeras ih zovem da ih obradujem – rekla je ona.

(E.M)