Vijesti 07.03.2017.

Nakon 20 godina: Otkriven napadač na slavnog boksera Antona Josipovića

ČITANJE: 3 minute

Nakon 20 godina istrage, tužilaštva s obje strane Drine konačno su uspjela da uđu u trag osumnjičenom za pokušaj ubistva Antona Josipovića (55), slavnog banjalučkog boksera i osvajača zlatne olimpijske medalje u Los Anđelesu 1984. godine. Kako ekskluzivno saznaju “Novosti” od izvora bliskog istrazi u Republici Srpskoj, riječ je o Zoranu Srdiću iz Jagodine.

Slučaj bi uskoro mogao da dobije i sudski epilog, jer je Okružno javno tužilaštvo (OJT) u Banjaluci predmet protiv Srdića ustupilo Višem javnom tužilaštu u Jagodini.

– Krivično gonjenje protiv prvoosumnjičenog, zbog pokušaja ubistva Antona Josipovića, OJT Banjaluka je dalo pravosudnim organima Srbije iz razloga što osumnjičeni ima državljanstvo te zemlje – rekla je Maja Đaković Vidović, portparol OJT Banjaluka.

Da je slučaj pokrenut s mrtve tačke, potvrđuje i činjenica da je tužilac iz Jagodine prošle sedmice boravio u Banjaluci i prisustvovao saslušanju više osoba, koje su bile direktni svedoci Josipovićevog ranjavanja.

– Po zamolnici pravosudnih organa iz Srbije tužilac OJT Banjaluka je, u prisustvu tužioca iz Jagodine, u vezi sa tim događajem saslušao veći broj svedoka – rekla je Maja Đaković Vidović.

Pokušaj ubistva dogodio se 4. novembra 1997. u kafe baru “Mustang” u Banjaluci.

Josipović je u to vrijeme živio u inostranstvu i prvi put je nakon rata došao u rodnu Banjaluku da prisustvuje memorijalnom turniru “Radovan Bisić” kako bi odao počast prijatelju i kolegi.

U izjavi za “Novosti”, Josipović kaže da je nakon turnira, u društvu starih prijatelja, otišao u kafić. Tu mu je, ničim izazvan, prišao golobradi mladić i u njega ispalio dva metka, kalibra devet milimetara.

– Sjedio sam sa starim društvom, zezamo se, razgovaramo… Vidim nekog dečka, u društvu sa dvije cure i još jednim momkom, koji mi djeluje nervozno. Primjetio sam da je nekoliko puta izlazio i vraćao se u kafić i u jednom trenutku vraća se s pištoljem u ruci. Prilazi mi i govori: “Majku ti ustašku, šta ćeš ti ovdje” i puca. Prvi metak pogodio me je u ruku, a drugi u grudni koš u blizini srca – prisjeća se Josipović, koji se od ranjavanja oporavljao dvije godine, od čega je pola godine proveo u bolnici.

On kaže da je njegovom društvu odmah bio poznat identitet napadača, ali je on isto veče pobjegao u Srbiju, zbog čega nikada nije uhapšen.

– Odmah su mi rekli da je taj momak bio pripadnik tadašnje Državne bezbjednosti koja je tokom rata učestvovala u mnogobrojnim ubistvima i pljačkama. Ja sam tu bio neka kolateralna šteta i uvjeren sam da su ga pojedinci iz službe instruisali da pokuša da me ubije. A nisam bio jedina žrtva – kaže Josipović.

Nije moguće izručenje

Prema riječima portparola Višeg tužilaštva u Jagodini Nenada Necića, istraga je u toku, pa bi otkrivanje bilo kakvih detalja ovog slučaja nanjelo štetu istrazi.

– Osumnjičeni je državljanin Srbije i nalazi se na teritoriji na kojoj je nadležan Viši sud u Jagodini. Prema međunarodnoj pravnoj pomoći, odnosno sporazumu koji imamo sa Bosnom, našim državljanima ne može da se sudi van Srbije, niti je moguće izručenje osumnjičenog – izjavio je Necić.

Srbija ozbiljna država od BiH

Anton Josipović kaže da je za 20 godina istražiocima dao desetine izjava i već je izgubio nadu da će neko odgovarati za napad.

– Drago mi je što vidim da se radi na slučaju. Toliko sam izjava dao, da sam istražiocima rekao da prestanu da me zovu. Ipak, izgleda da se nešto konačno počelo rješavati i radujem se što je slučaj prebačen u Srbiju, jer su ozbiljnija država od BiH – ističe Josipović.

(novosti.rs)