Magazin 29.01.2016.

Nakon 25 godina kreće prvi zajednički projekat RTS-a i HRT-a

ČITANJE: 2 minute
RTS HRT projekat
Prvi zajednički projekat HRT-a i RTS-a, poslije prošlogodišnjeg potpisivanja protokola o saradnji, je dokumentarno-igrana serija o pjesniku Tinu Ujeviću (1891-1955), saopštio je RTS.

Snimanje serije otpočelo je u Hrvatskoj prošle godine, a u Beogradu, gdje je Tin Ujević proveo skoro 10 godina, biće snimano u maju.

Snimaće se u Skadarliji, na Dunavu, na Tašmajdanu… Serija će imati četiri epizode po 55 minuta i biće emitovana na jesen 2017. godine na HRT-u i RTS-u.

-Ovo je prva takva saradnja nakon rata. Mislim da i jedna i druga strana očekuju dobar proizvod. Naravno da ćemo sarađivati i dalje kao dva velika javna servisa- istakla je rukovodilac Radne jedinice Produkcijski odjeli Jasmina Božinovski Živalj.

Ona je dodala da su veliki projekti skupi za svaki javni servis.

-U onom trenutku kad udružimo snage, mislim da možemo puno bolje i kvalitetnije proizvesti i raditi. Ja se nadam da je početak rada na ovoj seriji zapravo veliki zalog za budućnost u saradnji naša dva servisa- ocijenila je ona za Tanjug.

Glavni i odgovorni urednik Kulturno umjetničkog programa RTS Nebojša Bradić ocjenio je da je serija o Tinu Ujeviću jedan od važnih projekata koji RTS ima u narednom periodu.

-Dobar motiv je i saradnja sa HRT koji će dati osnovu tog projekta. Beogradska epizoda života Tina Ujevića je svakako nešto što zanima i publiku ovde u Srbiji koliko i u Hrvatskoj, ali i sve one koje će delo Tina Ujevića ponovo privući ka novom čitanju- primjetio je on.

Bradić je nagalsio da je projekat važan i zato što ohrabruje i neke druge projekte kulturnog naslijeđa bilo da se radi o ličnosti ili o epohi, “o mestu o kojem govorimo ili vremenu kojeg se sećamo, da ga na neki način kreativno oživljavamo i upućujemo ka publici”.

Serija rasvjetljava lik Tina Ujevića kao pjesnika ali i kao političkog aktivistu u mladosti koji je bio pristalica jugoslovenskog ujedinjenja. Osvijetljava se njegov buntovnički i boemski duh.

-Riječ je o kontradiktornoj ličnosti. S jedne strane neka vrsta duhovnog askete, pristalica orijentalne filozofije. S druge strane boem, u nekim fazama i alkoholičar. Nadam da će se na neki način približiti savremenom gledaocu- ističe reditelj Davor Žmegač.

Tin Ujević, svojevrsni nomad, živio je, sem u rodnom Vrtgorcu, i u Imotskom, Makarskoj, Splitu, Zagrebu, Beogradu, Parizu, Sarajevu.

Lik mladog Ujevića tumačiće Igor Kovač, starog Milan Pleština, dok će narator biti Mislav Čavajda.

(NN)