Region 13.09.2020.

NAKON 30 GODINA Đukanovićev DPS napušta jedan od osnivača stranke?

ČITANJE: 1 minuta

Milica Pejanović Đurišić, jedan od osnivača Demokratske partije socijalista (DPS), nakon 30 godina napušta tu partiju i planira da osnuje novu stranku.

Đurišićeva je dugo godina bila jedan od simbola DPS-a, zajedno sa predsjednikom Milom Đukanovićem i sada odbjeglim Svetozarom Marovićem, a aktuelni je ambasador Crne Gore pri UN.

Prema informacijama podgoričkih “Vijesti” iz krugova bliskih rukovodstvu DPS-a, Đurišićeva se na taj potez odlučila jer smatra da je njena dosadašnja partija “potrošena kao brend zbog niza afera” i da je “pametnije praviti novu stranku nego ulaziti u ‘tuču’ oko toga ko će eventualno zamijeniti Đukanovića”.

Očekuje se da će formalni potezi na formiranju nove stranke početi nakon konstituisanja nove vlasti.

Prema istom izvoru, prostor za djelovanje se vidi u disoluciji DPS-a, u očekivanoj silaznoj putanji Socijaldemokrata nakon odlaska u opoziciju, ali i činjenici da je Socijaldemokratska partija na izborima jedva prešla cenzus.

“Vijesti” saznaju da bi nova partija trebalo da bude lijevog centra i da je Đurišićeva već razgovarala sa potencijalnim budućim saradnicima i partnerima, među kojima je bivši premijer Igor Lukšić.

(Srna)