Vijesti 23.12.2020.

NAKON 50 GODINA BRAKA: Supružnici iz Prnjavora preminuli od korone u razmaku od tri sata

ČITANJE: 2 minute

Na Novom groblju u Prnjavoru, od ponedeljka 21. decembra, počivaju supružnici Vlado (78) i Anđelka (76) Preradović, koji su otišli sa ovog sveta u istom danu.

Umrli su istog dana posle 50 godina braka i zajedničkog života, u razmaku od tri sata. To stoji u zvaničnoj medicinskoj dokumentaciji, dok njihovi najbliži srodnici veruju da su ih „delile minute“.

Preradoviće, koji su važili kao jedan od simbola zajedništva i idlične ljubavi, zauvek je, tek, rastavila bolest-pošast, pod kojom kleca gotovo cela planeta. Rastavljene u dve zdravstvene ustanove u Banjaluci, oboje ih je pokosila-korona virus.

Zabeleženo je da je, 20. decembra, prva preminula Anđelka, u 3 iza ponoći. Tri sata kasnije, u 6 časova ujutro, u dokumentaciji UKC RS stoji da je podlegao i Vlado.

Život ovog bračnog para, kako kažu njihovi sinovi Dragan i Radovan, odlikovali su veliko zajedništvo i ljubav. Vlado je bio dugogodišnji direktor ovdašnje tvornice nameštaja „Standard“, da bi potom dobar deo radnog veka zajedno proveli u prnjavorskoj Šumariji. On kao upravnik a ona blagajnik.

Tu s godinama raslu ljubav i vezanost dodatno su samo rasplamsali penzionerski dani, koje su, istovremeno čuvajući se i bežeći od korone, provodili na obroncima Ljubića, na imanju u Donjim Vijačanima. I tu je, kako je posebno isticao, Vladi desna ruka bila nerazdvojna saputnica Anđa, u proizvodnji meda iz 100 košnica.

Fatalnim virusom pogođeni su po silasku u Prnjavor.

Sinovi Dragan i Radovan, kažu, za „Novosti“, da se jedino pozdano zna da je majka Anđelka u 3 sata stavljena na aparate i da se ne zna koliko je još tačno bila živa do 6 časova kada je Vlado preminuo.

– Mi, njihova deca, kao svedoci njihove bezgranične vezanosti i ljubavi, verujemo da su i u tim poslednjim trenucima jedno bez drugog bili svega nekoliko minuta. Uverni smo da je, kojim slučajem, jedno od njih čulo da je umrlo ono drugo, da bi istog trenutka i njegovo srce stalo. Ništa nije slučajno. Očito je da su osetili da im se kraj bliži i da su tako otišli sa ovog sveta-kazali su nam Dragan i Radovan kraj odra svojih ponos roditelja.

Uz sinove i snahe, iz njih je ostalo šestoro unučadi, kao i ostala mnogobrojna rodbina i prijatelji.

Jedinstven slučaj ljubavi i odlaska

Opelo bračnom paru Preradovića, uz mere predostrožnosti i oproštajnu besedu, služili su Duško Drinić, protojerej-stavrofor prnjavorski i sveštenik štrbački Jeftimir Predrag.

– Ovo je ovakav prvi i nesvakidašnji slučaj, u mojoj 23 godine dugoj službi, služenja opela i predstavljanja Bogu supružnika upokojenih u istom danu. Znam ih kao uzorne parohijane i 51 godinu u braku. Položeni su u istu, zajedničku grobnicu-kaže, za „Novosti“, prota Drinić.

(novosti.rs)