Vijesti 01.09.2020.

NAKON 80 GODINA: Počela nastava u banjalučkoj Medresi

ČITANJE: 1 minuta

Nakon 80 godina danas je počela nastava u Medresi “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” u Banjaluci. Školsku 2020/2021. godinu pohađaće jedno mješovito odjeljenje učenica i učenika, njih 22 iz Banjaluke, Prijedora, Prnjavora, Doboja, Kiseljaka i drugih gradova, javlja Fena.

Tokom Drugog svjetskog rata ova medresa je zatvorena i do danas nije otvarana.

Medresa se nalazi u bivšoj zgradi Muftijstva banjalučkog, dok će učenici biti smješteni u vakufskoj zgradi u kompleksu Ferhadije džamije. Učenici će pratiti nastavni plan i program drugih medresa u BiH, a nastava će se zbog koronavirusa izvoditi uz poštivanje epidemioloških mjera.

Muftija banjalučki Nusret ef. Abdibegović je ocijenio kako je ovo značajan iskorak Islamske zajednice (IZ) u BiH, svih Bošnjaka koji su se vratili na svoja ognjišta, ali i značajan dan za Banjaluku te, svakako, vjesnik boljih vremena na ovim prostorima.

Medresa “Reis Ibrahim ef. Maglajlić” sedma je medresa Islamske zajednice na području BiH, a opremljena je pametnim tablama i projektorima. Svaki učenik je od Islamske zajednice, osim udžbenika i simboličnih poklona, dobio i novi laptop.

U Banjaluci je kroz istoriju bilo više medresa, u jednom periodu čak pet, a zadnja škola ovog tipa zatvorena je tokom Drugog svjetskog rata.

Oznake: medresa