Vijesti 12.12.2018.

NAKON ČETIRI DECENIJE Na vidiku rješavanje problema smještaja Građevinske škole

ČITANJE: 3 minute

Građevinska škola bi se u toku iduće godine mogla riješiti podstanarskog statusa, jer Grad planira da finasira dogradnju Tehničke škole u kojoj bi ova obrazovna ustanova dobila svoj prostor.

Učenici ove srednje škole do sada su se više puta selili. Između ostalog oni su 2003. godine prešli u objekat u ulici Braće Podgornika u Lazarevu jer su se morali iseliti iz zgrade Katoličke gimnazije u centru grada.  Sanitarni inspektori su krajem 2011.godine utvrdili da je objekat u Lazarevu opasan po život, te da ne ispunjava osnovne uslove za dalje odvijanje nastave. U novembru 2012. godine preselili su se u zgradu bivše Investiciono-razvojne banke (IRB) u naselju  Rosulje gde se i trenutno nalaze.

Direktor Građevinske škole Ljuban Bajić je rekao da će konačno biti riješen decenijski problem.

– Od 1974. godine ova škola se u prosjeku svaki desetak godina morala seliti u novi objekat. Zgrada u kojoj se sada nalazimo je solidna ali to nije trajno riješenje. Puno će značiti da nakon decenija čekanja konačno imamo svoj prostor– rekao je Bajić.

Nada se da će u decembru odbornici podržati RP koji  je preduslov za dogradnju Tehničke  škole.

– Izrada projekta i ostala procedura nakon toga ide svojim tokom i nadam se da se neće odužiti  kako bi gradnja što prije počela – kazao je Bajić i dodao da ovu obrazovnu ustanovu pohađa oko 480 učenika.

Gradonačelnik Igor Radojičić je potvrdio da je dogodine prioritet Grada kada su u pitanju srednje škole upravo ovaj projekat.

– Pred usvajanjem je regulacioni plan (RP) centralnog područija koji predviđa dogradnju Tehničke škole kako bi se obezbijedio prostor za Građevinsku. Kad usvojimo taj RP  idemo u projektovanje i do aprila bi trebali imati financijsku procjenu tog projekta odnosno koliko novca će nam trebati za taj posao – kazao je Radojičić.

 

 

Dodao je da će se dogradnja Tehničke škole finasirati iz bužeta grada.

– Što se tiče nadležnosti kada su u pitanju srednje škole one su podijeljene između grada i Vlade i mi preuzimamo ovaj deo posla na sebe. Kad završimo projekat videćemo koliko će nam sredstava biti neophodno  ali računamo da će trebati više od milion KM. To je puno novca ali ćemo nekako zatvoriti financijsku konstrukciju. Volio bi da iduće godine počne gradnja ali postoji puno preduslova koji se moraju ostvariti prije nego što građevinari počnu sa radom, a to je prvo projekat gradnje, finansije i da tender prođe bez problema kako bi uhvatili građevinsku sezonu– naveo je Radojičić.

Kada su u pitanju ostale srednje škole Radojičić je rekao da će kroz bužet biti planirana sredstva za manje popravke na Elektrotehničkoj  školi „Nikola Tesla“,  Gimnaziji te  Poljoprivrednoj školi.

Kada su u pitanju osnovne škole Radojičić je rekao da je trenutno najveći problem u školi „Miloš Crnjanski“ na Petrićevcu.

–  Ona se nalazi u istoj situaciji kao škola „Branko Radičević“ na Starčevici, imaju veliki broj učenika a nemaju dovoljno učionica. Dao sam nalog da se uradi procjena stanja i najverovatnije je da će se morati ići u dogradnju i te škole – rekao je Radojičić.

Napomenuo je da u ovom slučaju grad ne bi izdvajao novac za radove.

– Išli bi na isti način kao sa školom na Starčevici da Grad uradi projekat i ako je potrebno da se riješe imovinsko pravni poslovi, a da od republike tražimo finansiranje projekta. – precizirao je Radojičić.

 

Osnovnim školama 100.000 KM

Igor Radojičić je rekao da je u 2019.godini za sanaciju osnovnih škola planirano 100.000 KM.

– Taj novac će omogućiti sitne popravke a naknadno ćemo odrediti u koje škole će biti uložena ta sredstva – objasnio je Radojičić.

(Srpskainfo)