Region 26.02.2021.

NAKON CRNE GORE: Albanci se sukobili sa policijom i u Sjevernoj Makedoniji (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Nekoliko policajaca je povrijeđeno, a napadnuta je i ekipa makedonske novinske agencije MIA na protestima u Skoplju u znak podrške osuđenima u slučaju petostrukog ubistva nazvanom “Monstrum”.

Ta državna agencija je, pozivajući se na izvore u Ministarstvu unutrašnjih poslova, javila da je povrijeđeno sedam policajaca, prenose agencije.

Dio demostranata je nosio albanske zastave i uzvikivao “Velika Albanija!”, a grupa sa fantomkama na glavama je bacala kamenje na policajce, koji su u suzbijanju protesta koristili i “šok-bombe”, prenosi mondo.ba.

Polcijski kordon sa oklopnim vozilima je spriječio demonstrante da dođu do sudskog kompleksa, odakle su namjeravali da produže do zgrade parlamenta i vlade. Nakon što nisu uspjeli da prođu kordon, demonstranti su se razišli.

U smirivanje demonstranata su se, prema izvještajima medija, uključili i poslanici opozicionih albanskih partija Alternativa i Alijansa za Albance, Skender Redžepi i Elmi Aziri.

Protesti su organizovani nakon što je u utorak Skopski krivični sud u ponovljenom procesu “Monstrum” ponovo osudio na doživotni zatvor trojicu muškaraca optuženih za petostruko ubistvo na Smiljkovskom jezeru kod Skoplja, a dvojicu na višegodišnje zatvorske kazne.

Na doživotni zatvor za terorizam prvostepeno su osuđeni Alil Demiri i Afrim Ismailović, koji su posljednjih devet godina u bjekstvu na Kosovu, kao i Agim Ismailović, dok je Haki Aziri osuđen za pomaganje, na devet godina, a Fejzi Aziri na 15 godina.

Sudija Ognjen Stavrev ocijenio je da ubistvo četiri makedonska mladića od 18 do 21 godine i 45-godišnjeg muškarca, koji je bio u ribolovu tog 12. aprila 2012. godine, ne predstavlja “obični krivično-pravni događaj, već monstruzno sadističko ubistvo i likvidaciju djece koja su tek postala punoljetna i jednog mladog čovjeka”.

Do sukoba u Skoplju došlo je dan nakon slične situacije u Tuzima pored Podgorice u Crnoj Gori, gdje se lokalno albansko stanovništvo usprotivilo zatvaranju ugostiteljskih objekata u okviru epidemioloških mjera crnogorskih vlasti.

(SB)