Vijesti 22.07.2020.

NAKON DECENIJU I PO: Otvoren bh. zatvor u Vojkovićima sa 280 zaposlenih i 350 mjesta

ČITANJE: 2 minute

U Istočnoj Ilidži zvanično je otvoren Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera. Ova ustanova ima 350 mjesta, usklađena je sa evropskim zatvorskim standardima, a u njoj će biti zaposleno 280 radnika. Zavod su zvanično otvorili ministar pravde u Savjetu ministara Јosip Grubeša i šef Delegacije Evropske unije Јohan Satler.

Nakon skoro deceniju i po završen je zatvor u Vojkovićima. Izgradnja i opremanje domaće je poreske obveznike i međunarodnu zajednicu koštalo blizu 80 miliona maraka. Iako je danas zvanično otvoren, prvi zatvorenici očekuju se tek na jesen.

– Primljeno osoblje će vrlo brzo početi raditi i osposobiti objekat da služi svrsi. Nakon što novozaposleni prođu obuku, očekujemo prijem zatvorenika što će nadam se, ako ne bude novih problema, biti na jesen ove godine – ističe Grubeša.

Јohan Satler, šef Delegacije EU u BiH istakao je da je EU u izgradnji zatvora učestvovala sa 11 miliona evra.

– To je novac evropskih poreskih obveznika i vidjeli ste ovih dana koliko su čelnici EU osjetljivi na pitanje utroška sredstava EU, ali ja mislim da su ta sredstva otišla na pravu ardesu – rekao je Satler.

Tokom ceremonije otvaranja zabilježen je verbalni incident. Naglašavajući prednosti novog zatvora, prvi sekretar ambasade Švedske Јohan Nordkvist rekao je da osuđenici Suda BiH trenutno služe kazne u pretrpanim i nesigurnim entitetskim kazneno-popravnim zatvorima, u kojima je mogućnost bijega velika.

To je neprimjerena i netačna izjava, rekao je pomoćnik ministra pravde Republike Srpske Pero Dunjić dodavši da je, na primjer, KPZ Tunjice u Banjaluci jedan od najboljih na Balkanu.

– Ne slažem se uopšte sa njegovom izjavom i mogu da kažem da je stanje bezbjednosti u svim KPZ u Srpskoj na visokom nivou. U Srpskoj u zadnjih 15 godina nismo imali nijedno bjekstvo – dodao je Dunjić.

Novi zatvor izgrađen je ispod Igmana, na mjestu nekadašnjeg vojnog strelišta, a prostire se na 24 000 kvadratnih metara. U zatvoru ima 350 mjesta.

Osuđenici i pritvorenici biće smješteni u klimatizovane ćelije, sa mokrim čvorom. Umjesto rešetaka, na prozorima ćelija će stajati neprobojno staklo. Robijanje po evropskim standardima podrazumijeva internet, televiziju, bibiloteku, prostor za šetnju i sportske aktivnosti, sopstvenu bolnicu. Zbog komfora već je prozvan „Hotel Evropa“, a zbog bezbjednosih mjera i “Bh. Alkatraz”.

(SB/banjaluka.net)