Vijesti 09.05.2016.

Nakon godinu dana: Ne zna se ko je ukrao 50.000 KM od MIP BiH

ČITANJE: 1 minuta
mip

Prije više od godinu dana nepoznata osoba otuđila je 50.000 KM od blagajnika Ministarstva inostranih poslova BiH Ivice Merla, koji je ovaj novac podigao iz banke i nosio ga na radno mjesto bez osiguranja, a nadležni organi ni dan danas nisu riješili ovaj slučaj.

Blagajnik Ministarstva inostranih poslova BiH Ivica Merlo otišao je u banku koja je od sjedišta MIP-a udaljena stotinjak metara nakon čega ga je opljačkala nepoznata osoba uz korištenje vatrenog oružja.

Javnost u BiH tada je ostala šokirana činjenicom da je blagajnik državni novac prenosio bez osiguranja, a posebno nejasna je bila činjenica kako je razbojnik imao informaciju da će blagajnik u tom trenutku nositi 50.000 KM, te kako je moguće da je razbojništvo počinjeno na mjestu gdje se nalazi više policijskih kućica i videonadzor.

Zastupnik SBB-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Đonlagić tražio je od Ministarstva inostranih poslova BiH da mu dostave informaciju o tome šta je konkretno Ministarstvo inostranih poslova BiH uradila po pitanju otuđenja novca iz Budžeta bh. institucija.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH kazali su kako je sproveden disciplinski postupak protiv navedene osobe.

“Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine, kao nadležna institucija, a na zahtjev Ministarstva inostranih poslova sprovela je disciplinski postupak protiv šefa Odsjeka za finansije. Ministarstvo ne posjeduje zvaničnu informaciju nadležnog tužilaštva o radnjama koje su poduzete u predmetnom slučaju”, odgovorili su iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Podsjećamo, u novembru prošle godine i iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine nestalo je blizu 27 hiljada KM. Do ovih saznanja došlo se nakon što su uposlenici Ministarstva primijetili “sumnjivo ponašanje blagajnice”.

(Klix)