Vijesti 16.11.2017.

Nakon godinu dana rada ‘In taksija’ stižu prve primjedbe: Korisnici traže duže radno vrijeme

ČITANJE: 2 minute

Dvokratno radno vrijeme i česta zauzetost jedinog taksija za prevoz osoba s invaliditetom u gradu “In taksija”, koji je počeo s radom prije godinu dana, glavne su primjedbe koje imaju njegovi korisnici.

Članovi Udruženja distrofičara regije Banjaluka i osobe s invaliditetom složne su da bi im bilo mnogo lakše kada bi radno vrijeme “In taksija” bilo duže.

Radovan Ristić, predsjednik Udruženja distrofičara regije Banjaluka, kazao je da sve više osoba s invaliditetom koristi ovaj vid prevoza.

“Korisnici ‘In taksija’ najčešće se žale na njegovo radno vrijeme, jer radnim danom radi dvokratno – od šest do 12 i od 15 do 19 časova. Period od 12 do 15 časova nije pokriven prevozom”, rekao je Ristić.

Dodao je da zbog njihovog ovakvog radnog vremena Udruženje distrofičara regije Banjaluka organizuje prevoz djece u škole koliko mogu, ali da te probleme treba rješavati.

Prema njegovim riječima, korisnici se, osim na kratko radno vrijeme, žale i na visinu kombija, koji je, kako kažu, dosta nizak za ljude koji sjede u kolicima.

Ristić je najavio da predstavnici Udruženja distrofičara regije Banjaluka uskoro treba da se sastanu s predstavnicima Odsjeka za saobraćaj, kako bi pokušali riješiti ove probleme.

Tanja Mandić-Đokić, predsjednica Udruženja žena s invaliditetom “Nika”, rekla je da ovu vrstu taksija ne mogu da koriste svi koji žele, jer često to jedno vozilo koje im je na raspolaganju bude zauzeto.

Istakla je da bi takvih vozila trebalo biti više na raspolaganju.

“Ovakva vrsta taksija je pomoć u prevozu osoba s invaliditetom, ali ne može biti kompletno rješenje. Taksi je pokazao koliko imamo problema s prevozom i da nam je potrebno još takvih i sličnih rješenja”, dodala je Mandić-Đokićeva.

Ona smatra da komercijalni taksiji u svojoj ponudi treba da imaju vozila koja mogu koristiti osobe koje koriste kolica.

Uslugu “In taksija” korisnici mogu dobiti pozivom na broj mobilnog telefona 066/222-995.

Izgrađene nove rampe

Na više lokacija u gradu, uglavnom u užem centru, izgrađene su nove rampe za lakše kretanje lica s invaliditetom.

Plan Odjeljenja za saobraćaj i puteve je da se na deset lokacija izgrade nove rampe s ciljem formiranja cjeline kojom će biti međusobno povezani trotoari, pješački prelazi i pješačke površine.

Rampe za lica s invaliditetom dosad su urađene na raskrsnici Vidovdanske i Grčke ulice, zatim povezan je trotoar u Vidovdanskoj ulici sa servisnim putem do pošte i do hotela “Bosna”, te ulazom na parking, Trg srpskih junaka. Izgrađene su i rampe na raskrsnici ulica Veljka Mlađenovića i Ada i povezan trotoar na Bulevaru vojvode Petra Bojovića, od mosta Rebrovac do pumpne stanice.

(Nezavisne)