Region 19.05.2021.

“NAKON HERCEGOVCA, NA ČELU ZAGREBA BOSANAC”: Porodica Tomislava Tomaševića iz Posavine

ČITANJE: 1 minuta

Izbori u Hrvatskoj tema su i u susjednim zemljama, posebno u BiH.

Tako su, među ostalim vijestima, brojni tamošnji mediji popratili situaciju u Zagrebu, prenosi index.hr.

“Nakon što je skoro dvije decenije glavnim gradom Hrvatske upravljao Hercegovac Milan Bandić, čini se da je došlo vrijeme da na njegovo mjesto dođe i jedan Bosanac”, piše jučer Radio Sarajevo u tekstu koji potpisuje Faruk Vele, citira index.hr.

Naslov članka glasio je “Nakon Hercegovca, na čelo Zagreba dolazi Bosanac – Tomislav Tomašević”.

“U brojnim analizama koje govore o obnovi ‘vjere u drugačiju politiku’, o porazu SDP-a i HDZ-a, odnosno ‘ishlapjelih’ politika, kao i tome kako su aktivisti osvojili Zagreb, što jesu pozitivni vjetrovi koji bi, nadamo se, i kod nas trebali donijeti pozitivnije političke procese, promakla je jedna zanimljiva informacija o porijeklu sada već prilično izvjesnog budućeg gradonačelnika glavnog grada Hrvatske”, piše u tekstu na Radio Sarajevu.

Potom donose komadić Tomaševićeve biografije.

“Iako je Tomislav rođen u Zagrebu 13. siječnja 1982. godine te je rano djetinjstvo provodio u zagrebačkoj četvrti Zapruđe, nakon čega se s porodicom seli u Zaprešić, da bi se s 20 godina ponovo, sam, vratio u hrvatsku prijestolnicu, njegova porodica je, zapravo, porijeklom iz Bosne. Točnije, iz Bosanske Posavine”, navodi portal i dodaje da je bosansko podrijetlo “svakako zanimljiva činjenica” njihovoj publici.

U nastavku teksta pišu o tome da je Tomaševićev otac Smiljan rođen u selu Vidovice kraj Orašja, te da mu je stric glavni tajnik Biskupske konferencije BiH.

(SB)