Politika 06.10.2016.

Nakon izbora promjene i u NSRS: Ko će iz Banjaluke u poslaničke klupe?

ČITANJE: 2 minute

Nedavno završeni lokalni izbori u BiH donose promjene i u samoj Narodnoj skupštini RS. Iz izborne jedinice 3, kojoj pripada Banjaluka, čak četiri kandidata su osvojila (grado)načelničku funkciju ili odbornički mandat!

Trojica su iz SNSD-a, dok je četvrti Nenad Stevandić iz Ujedinjene Srpske. Iako su šanse da se odrekne poslaničkog mandata i funkcije potpredsjednika NSRS ravne nemogućim, ukoliko bi to učinio Stevandića bi u Skupštini trebao zamijeniti SDS-ov Boško Čeko.

Uzevši u obzir nedavno pogoršano zdravstveno stanje nekadašnjeg prvog republičkog revizora, po broju osvojenih glasova na prethodnim opštim izborima 2014. godine, sa liste SDS-a slijedi odbornik u banjalučkoj Skupštini Marinko Dragišić, koji je kao i Stevandić prošao put od SDS-a do Ujedinjene Srpske. On nije uspio obnoviti mandat odbornika na nedjeljnim izborima pa bi mu ovakav razvoj situacije svakako odgovarao.

Ovakav rasplet događaja bi možda i najviše odgovarao SDS-u jer bi skupštinsku većinu smanjili za jednog člana zbog toga što je Stevandić poslanički mandat osvojio kao njihov član ali ih je u međuvremenu napustio te dao podršku vladajućoj koaliciji.

Iz SNSD-a Skupštinu će sigurno napustiti novoizabrani gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i načelnik Šipova Milan Kovač (takođe izborna jedinica 3). Ukoliko se i nosilac liste ove stranke u najvećem gradu RS Srđan Amidžić odluči preći u lokalnu Skupštinu, čak tri kandidata koja su prije dvije godine ostala ispod „crte“, mogu se nadati da će na dvije godine sjesti u republički Parlament.

Siguran ulazak imaju direktorica banjalučkog centra „Zaštiti me“ Zorica Kuzmanović Vasilić i šef SNSD-a u Čelincu Vlado Gligorić. Ukoliko se Amidžić odrekne poslaničkog mandata poziv u NSRS će dobiti bivša direktorica Centra za predškolsko vaspitanje Nataša Radulović.

Da je pobjedu za prvog čovjeka Banjaluke odnio Dragan Čavić, ispred stranaka okupljenih u Savezu za promjene, u Skupštini bi dvije godine gledali šefa NDP-a u Čelincu Aleksandra Ćurkovića.

Podsjećamo, pored pomenutih, od aktuelnih poslanika na (grado)načelničke funkcije izabrani su i Zoran Adžić iz Gradiške (SNSD), Marinko Božović iz Istočne Ilidže (SDS), Luka Petrović iz Trebinja (SNSD) i Milorad Jagodić iz Rogatice (SNSD).

(banjaluka.net)