Sport 29.09.2022.

NAKON JEDNE DECENIJE: Slavija domaćin regionalne lige, stiže 10 klubova

ČITANJE: 3 minute

Banjaluka će naredna dva dana, petak i subotu, da bude centar regionalnog boksa. Legendarna Slavija biće domaćin prvog turnira, a na ovom takmičenju će da učestvuje 10 timova iz bivše Jugoslavije.

Na turniru će se takmičiti četiri kluba iz Srbije – Sombor, Loznica, Radnički Beograd, Novi Pazar, zatim makedonsko Skoplje, crnogorski Nikšić, te hrvatski Zadar, slovenački Maribor, dok je predstavnik BiH pored Slavije i sarajevski Željezničar.

O tome kakav će kvalitet turnira da bude najbolje svjedoči podatak da će ekipe u suštini biti reprezentacije svojih zemalja. Tako će za Nikšić nastupiti i bokseri Budve i Podgorice, za Zadar najbolji iz Hrvatske, kao i za Skoplje najbolji bokseri Makedonije.

Predsjednik Organizacionog odbora Dalibor Petković je pozvao sve ljubitelje „plemenite vještine“ da dođu u sportsku dvoranu Kampus.

– Slavija se vraća na velika vrata. Iako smo imali malo vremena za pripreme, samo 15 dana da organizujemo ovaj turnir, uradili smo sve da prvo kolo protekne bez problema. Veliki posao je iza nas, a vjerujem da će ljubitelji boksa biti prezadovoljni onim što će vidjeti. Sutra su na programu polufinalne borbe njih čak 35, dok su u subotu finala. Očekuju nas žestoke i kvalitetne borbe i nakon sjajne prve sezone očekujem da ova bude još bolja. Veliku zahvalnost dugujemo Vladi Republike Srpske, Gradskoj upravi Banjaluka, te predsjedniku Bokserskog saveza Srbije Nenadu Borovčaninu koji su nam omogućili i pomogli da budemo domaćini u prvom kolu – poručio je Petković.

Trener Vladan Kljajić je takođe imao težak zadatak. U kratkom vremenu Slavija je napravila konkurentan tim koji želi što bolje da se predstavi domaćoj publici. Pored banjalučkih boksera, tu su i najbolji borci iz Republike Srpske, te nekoliko pojačanja iz regiona. Olakšavajuća okolnost je da se takmičenje odvija turnirski i da se bodovi boksera iz istog kluba sabiraju na kraju.

– Uradili smo veliki posao za kratko vrijeme. Napravili smo kvalitetnu ekipu koja će da se bori i na najbolji način da predstavi naš klub. Čekali smo 10 godina na ovu šansu da se takmičimo sa najboljima u regionu i to je dodatni motiv da pokažemo sve što smo radili. Bokseri su spremni i željni dokazivanja kroz ovo takmičenje. Naš motiv je svakako da pokušamo da se izborimo za plasman u polufinale i da ostvarimo što bolje rezultate. Svakako za nas je ovaj povratak velika stvar koja će povećati interes za naš sport kako bi Slavija u budućnosti imala kadar sposoban da krene stazama koje su utabali naši prethodnici – poručio je Kljajić.

Jedan od pojačanja banjalučkog tima je Leo Cvitanović. On će nastupiti u poluteškoj kategoriji do 80 kilograma i pokušaće da opravda povjerenje čelnika. Već je nastupao u regionalnoj ligi, a takmičio se za Radnik i Željezničar.

– Prije svega, meni je čast da nastupam za klub kakav je Slavija. Ovo je bokserski velikan, a Banjaluka je grad poznat po Marijanu Benešu, Anti Josipoviću. Spremio sam se dobro za ovo takmičenje i želim da u narednom periodu pružim što bolje borbe. Sistem je takav da nam odgovara i da imamo mogućnost da napredujemo i da imamo i po dva meča na turniru. Konkurencija u mojoj kategoriji je zaista sjajna, ali ne plašim se. Izlazim u ring sa željom da se dokažem i da opravdam povjerenje čelnika banjalučkog kluba. Na svakom turniru imaćemo priliku da se dokažemo i, kao što je trener rekao, to nam je cilj da uđemo među četiri kluba koji će da se bore na finalnom turniru i da se onda svi zajedno borimo da Slavija opet postane poznata u regionu.

Nakon prvog takmičenja u Banjaluci slijede još tri turnira. Prvi će da bude u Nikšiću, zatim Skoplju i još jedan u Srbiji.

Takmičenje počinje sutra u 14 časova dok su finala u subotu od 19 časova, prenosi Srpskainfo.

(SB)