Politika 08.03.2021.

NAKON KANDIDATURE: Ivani Marić pripisali izjavu da su “Bošnjaci izmišljen narod”, ona to nazvala “lovom na vještice”

ČITANJE: 4 minute

Nakon što je u javnosti obznanjeno da će politička analitičarka Ivana Marić biti prijedlog Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva, na društvenim mrežama pojavio se snimak u kojem ona na engleskom jeziku objašnjava aktuelnu političku situaciju u BiH gdje je kazala da je naziv “Bošnjaci” nešto novo, ono što su oni “otkrili/izmislili” kako je prevedeno na snimku.

Objašnjavajući da u BiH postoji sukob tri naroda/tri vjere kazala je kako su katolici uglavnom Hrvati, pravoslavci uglavnom Srbi, a za pripadnike islamske vjeroispovijesti u BiH je kazala da su sami sebe nazvali Bošnjacima kako ne bi bili “samo muslimani”.

– To je nešto novo što su oni otkrili kako bi imali nešto, ne samo muslimani – rekla je Marić na konferenciji u Londonu 2018. godine.

Videosnimak je naišao na osude na društvenim mrežama.

SDA: “Četvorka” mora da se izjasni

Kantonalni odbor SDA Sarajevo oglasio se povodom snimka na kojem analitičarka Ivana Marić govori da su Bošnjaci sami sebe tako nazvali kako ne bi bili “samo muslimani”.

– Građani Sarajeva, ali i cjelokupna bh. javnost, od stranaka Četvorke očekuju da se jasno i nedvosmisleno izjasne o izjavama kandidatkinje Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva Ivane Marić, u kojoj Bošnjake tretira kao ‘izmišljen narod – navodi se u saopćenju SDA.

Kako se dodaje, uvredljive izjave o cijelom narodu koje je izrekla kandidatkinja Četvorke, “a koja se očito sve vrijeme lažno predstavlja kao nezavisna politička analitičarka, ne smiju proći bez javnog očitovanja onih koji su je planirali imenovati za dogradonačelnicu Grada Sarajeva”.

– S obzirom na to da Konaković, Kojović i Nikšić uvijek i o svemu imaju stav, začuđujuće je da se ne oglašavaju o uvredi koju je njihova kandidatkinja izrekla o Bošnjacima – navode iz SDA.

Marić: Tendenciozni prevod

Nakon što se pojavila informacija da je analitičarka Ivana Marić kandidatkinja Naše stranke za dogradonačelnicu Sarajeva, na društvenim mrežama pojavili su se brojni komentari, a isplivao je i njen sporni videosnimak u kojem tvrdi da su “Bošnjaci sebi izmislili ime”.

Marić se nakon brojnih negativnih komentara večeras oglasila na svom Facebooku.

– Oni čiji rad kritikujem nemaju argumente kojima bi me ušutkali pa zato organiziraju orkestrirane napade tako što me optuže da ne volim svoj grad svoju državu i ljude s kojima živim. Zbog toga me svako malo natjeraju da se pravdam da je Bosna i Hercegovina moja domovina i da ne mrzim nijedna narod. Jedino koga mrzim su korumpirani političari, bez obzira kojem narodu pripadaju, koji uništavaju ovu lijepu zemlju ali i sve ljude koji im se nađu na putu – piše Marić.

– Zato se dugo borim protiv njih svjesno žrtvujući svoj konformizam da bih javno govorila ono što mnogi misle ali ne žele ili ne smiju da kažu. Mnogi su me zbog toga zamrzili, ali ipak ima više onih koji cijene i podržavaju moj angažman i zbog kojih to nastavljam raditi. Ako je to, što su pojedini mediji tendenciozno pogrešno preveli ono što sam rekla, dovoljno da posumnjaju u moj patriotizam i iskrene namjere prema svim dobrim ljudima i da zaborave sve ono što godinama pričam i za šta se borim, onda nam se ne piše dobro.

Indikativno je da su video, snimljen prije nekoliko godina, objavili isti dan kada je u medijima izašla vijest da sam potencijalna kandidatkinja za dogradonačelnicu Sarajeva. To mi govori da ih boli ovo što radim i da su se prestrašili i od same pomisli da se ja direktno uključim u politiku, pa makar to bila i funkcija dogradonačelnice Sarajeva. Kakav će tek „lov na vještice“ pripremiti ako se budem kandidirala za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Ni u jednom trenutku nisam ni pomislila ni rekla bilo šta ružno protiv bilo kojeg naroda, ali mi je iskreno žao što su neki ljudi tu moju izjavu pogrešno shvatili – navela je Marić.

(SB)

Oznake: Ivana Marić