Region 06.12.2022.

NAKON KATAPULTIRANJA: Pronađena oba pilota hrvatskog MiG-a

ČITANJE: 2 minute

Pronađen je i drugi pilot koji je povrijeđen u padu hrvatskog MiG-a, javljaju zagrebački mediji.

Ovu informaciju nezvanično je objavio N1, a potom se oglasilo i Ministarstvo odbrane Hrvatske.

“Piloti aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva MIG-21 dvosjeda, koji se srušio tokom planske obučne aktivnosti u Virovitičko-podravskoj županiji uspješno su se katapultirali i prizemljili”, saopštilo je Ministarstvo.

Dodaju da su piloti u stabilnom stanju i van životne opasnosti te da će biti prevezeni u bolnicu na ljekarski pregled.

Podsjećamo, danas se kod kod Voćina, u blizini Daruvara, srušio avion MiG, a jedan pilot se javio, dok se za drugim tragalo.

Avion je navodno pao na trenažnom letu, a iz hrvatske vlade je ranije potvrđeno da se Mario Banožić, ministar odbrane, uputio na mjesto pada MiG-a, te da su sa njim načelnik Glavnog štaba i direktor Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Uzrok pada ove letjelice navodno je otkazivanje motora, prenose Nezavisne.

Milanović: Najvažnije da su živi

Predsjednik RH Zoran Milanović oglasio se o padu MiG-a. Podsjetimo, avion Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MIG-21 dvosjed, srušio se u utorak tijekom planske obučne aktivnosti u Virovitičko-podravskoj županiji. Oba pilota su se uspješno katapultirala i prizemljila te su u stabilnom stanju. S mjesta nesreće prevezeni su u Zagreb.

“U ovom trenutku najvažnije je da su oba pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva živa te da nema žrtava ni ozlijeđenih na mjestu pada zrakoplova, kao ni štete na imovini građana. Ozlijeđenom pilotu HRZ-a želim brz oporavak. U stalnom sam kontaktu s načelnikom Glavnog stožera OSRH admiralom Robertom Hranjem koji me obavještava o situaciji. Očekujem da se što prije utvrde okolnosti i razlog pada zrakoplova MiG-21”, poručio je Milanović.

Plenković: Tehnički kvar

Pad MIG-a kod Slatine komentarisao je i premijer Andrej Plenković, koji se nalazi na samitu sa EU u Albaniji:

“Maloprije sam razgovarao s Banožićem koji se vozi na mjesto nesreće. Oba pilota su živa, jedan je ozlijeđen. Radilo se o redovitom letu, riječ je očito o tehničkom kvaru, ali istraga će utvrditi.”

(SB)

 

Oznake: Mig 21