Svijet 01.01.2023.

Nakon ledenog talasa Americi sada prijete nove vremenske nepogode

ČITANJE: 1 minuta

Atmosferska oluja povukla je dug i širok oblak vlage sa Tihog okeana, a poplave i odroni stijena izazvani olujom zatvorili su dijelove puteva širom sjeverne Kalifornije.

Sjedinjene Američke Države proteklih su dana bile pogođene neviđenim ledenim valom praćenim ekstremno niskim temperaturama i velikim nanosima snijega. Živote je izgubilo na desetine osoba širom zemlje, a meteorolozi sada najavljuju nove vremenske nepogode koje bi mogle da pogode SAD.

Atmosferska oluja povukla je dug i širok oblak vlage sa Tihog okeana, a poplave i odroni stijena izazvani olujom zatvorili su dijelove puteva širom sjeverne Kalifornije, prenosi portal Sacbee.

Zvaničnici su upozorili da bi se rijeke i potoci mogli izliti i pozvali su stanovnike da danas pripreme vreće sa pijeskom.

Klizišta su zatvorila puteve u oblasti zaliva San Franciska, između Fremonta i Sunola, kao i u okrugu Mendocino, gdje su ekipe raščišcavale ruševine u petak uvečer

U okrugu Humbold, koji je 20. decembra pogodio snažan zemljotres jačine 6,4 stepena po Rihterovoj skali, poplavljeni su putevi, a most, koji je privremeno zatvoren prošle sedmice zbog oštećenja od potresa, mogao bi biti ponovo zatvoren ako nivo rijeke postane previsok.

(A. S.)