Svijet 15.02.2023.

Nakon navijača Partizana: Moldavija zabranila ulaz i bokserima iz Crne Gore, Sandu i Vučić razgovarali

ČITANJE: 4 minute

Posle navijača Partizana kojima je zabranjen ulazak u Moldaviju, zbog straha od sabotaže, kako je navela predsednica ove države Maja Sandu, ulazak u Moldaviju je zabranjen i bokserima iz Crne Gore koji su krenuli na prestižni međunarodni turnir – Pavel Luskeski.

Podsećanja radi, navijačima Partizana, a sada i bokserima iz Budve je zabranjen ulaz u Moldaviju iz sledećih razloga, koje je navela predsednica Maja Sandu:

„Pokušaji destabilizacije postojali su prošle jeseni, ali nisu uspeli da ostvare svoje ciljeve zahvaljujući intervenciji naših sigurnosnih i javnih institucija“, izjavila je Sandu, pa nastavila: „Za budući period predviđene su akcije uz angažovanje diverzanata sa vojnom obukom, kamufliranih u civile, koji će izvoditi nasilne akcije, napadati državne objekte i uzeti taoce. Smena u Kišinjevu sprovela bi se kroz nasilne akcije, koje bi bile prerušene u proteste opozicije. Materijali sadrže instrukcije za ulazak u Moldaviju za državljane Rusije, Belorusije, Srbije i Crne Gore. Uveravam vas da državne institucije rade na tome i da situaciju drže pod kontrolom.“

Odmah se oglasio i Bokserski savez Crne Gore:

“Naš tim boksera na čelu sa selektorom, Nikolom Ružićem, dobili su zvaničan poziv od strane organizatora za učešće na Međunarodnom turniru Pavel Luskeski. Međutim, na aerodromu u Kišinjevu policija je privela naš tim, koji je bio sastavljen od šest osoba, među kojima je bilo i maloletnih lica. Nakon što su im oduzeta sva dokumenta i nakon što su celu noć proveli u tranzitnoj zoni, bez hrane i smeštaja, deportovani su nazad u Crnu Goru sa objašnjenjem da se trenutno zabranjuje ulaz crnogorskim državljanima u Moldaviju bez detaljnijih informacija. Obzirom da imamo informaciju da se ženski fudbalski tim Moldavije nalazi u Crnoj Gori kako bi imali utakmice sa crnogorskim fudbalskim timom, ovim putem apelujemo da se prema njima niko ne ophodi loše, već da pokažemo našu sportsku veličinu i veličinu Crne Gore.”, navodi se u saopštenju Saveza.

Na prestižnom turniru trebali su da nastupe Stefan Savković, Petar Marčić, Petar Liješević, Dimitrije Milić i Andrija Brajković.

“Otvorena pitanja riješiti dogovorom”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Moldavije Maja Sandu su razgovarali o razvoju bilateralnih odnosa, saopštio je danas Vučićev kabinet.

Vučić i Sandu su u telefonskom razgovoru, kako je preneto, “izrazili obostranu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu, kao i interes za razvoj bilateralnih odnosa Srbije i Moldavije na zajedničku korist”.

Konstatovali su da su srpski i moldavski narodi prijateljski, te su, “povodom poslednjih izjava, rekli da će moguća otvorena pitanja biti rešavana dogovorom”.

Vučić je predsednici Sandu pozvao da poseti Srbiju, a ona Vučića pozvala na drugi Samit Evropske političke zajednice, juna u Kišinjevu.

Razgovarali su i o evropskoj budućnosti Srbije i Moldavije, dodaje se u saopštenju.

Predsednik Vučić je predsednici Sandu uputio poziv da poseti našu zemlju, a predsednica Sandu je ovom prilikom uputila poziv predsedniku Vučiću da učestvuje na drugom Samitu Evropske političke zajednice, koji će biti održan u junu u Kišinjevu.

Dvoje sagovornika su, tim povodom, razgovarali o evropskoj budućnosti Srbije i Moldavije.

Sandu je na Tviteru čestitala Srbiji Dan državnosti.

“Imala sam produktivan telefonski razgovor sa predsednikom Aleksandrom Vučićem o bezbednosnim aspektima u Moldaviji. Nastavićemo da blisko sarađujemo sa Srbijom kako bismo sprečili pretnje po bezbednost Moldavije”, navela je Sandu.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić u utorak je u telefonskom razgovoru sa moldavskim ministrom spoljnih poslova Nikuom Popeskuom izjavio da Srbija odlučno odbija svaku insinuaciju o potencijalnoj umešanosti njenih građana u moguće nasilne događaje u Moldaviji.

Povodom izjave Maje Sandu pre dva dana, da Moskva planira da destabilizuje Moldaviju uz pomoć sabotera iz Rusije, Belorusije, Srbije i Crne Gore, Dačić je Popeskuu rekao da su Srbija i Moldavija prijateljske zemlje i da su uvek jedna drugu podržavale po pitanju teritorijalnog integriteta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Popesku je kazao da su navedene informacije dobijene od ukrajinske obaveštajne službe i da ih moldavski organi sve proveravaju, dodajući da do sada “nije bilo takvih primera uključenosti građana Srbije, kao i da će sve informacije razmenjivati” bezbednosne službe dve zemlje.

Crnogorski premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović rekao je da nema informacije da su pojedinci iz Crne Gore učestvovali u subverzivnim akcijama, prenose agencije.

(SB)

Oznake: Moldavija