NAKON NOVOG ZAKONA: Vlasnici kladionica u RS najavljuju otpuštanja zaposlenih

Novi Zakon o igrama na sreću u Republici Srpskoj dovodi do gašenja nekih legalnih priređivača igara na sreću, što znači manje fiskalne prihode i otpuštanje radnika, manje prihode od poreza i doprinosa na zarade i veće izdatke za socijalnu pomoć, ističu vlasnici kladionica.

Smatraju kako će ovaj Zakon uzrokovati veliki odliv novca preko stranih web stranica u inozemstvu bez ikakve kontrole, jer su igrači primorani da odlaze na strane web stranice koje ne oporezuju dobitke, usljed čega domaći priređivači više neće biti konkurenti.

“Sportske kladionice izgubiće prije svega veliki dio prihoda koji je ostvarivan od elektronskih igara, jer prelazi u vlasništvo Lutrije Republike Srpske koja je novim zakonom dobila isključivo pravo na priređivanje elektronskih igara na sreću te pravo da te igre priređuje u saradnji s drugim privrednim društvima, bez jasno definisanih kriterija za odabir tih društava, što otvara prostor za zloupotrebe i priređivače igara na sreću stavlja u neravnopravan položaj”, ističe nam jedan od vlasnika.

Zakonom je predviđena veća suma naknada i poreza koju sportske kladionice moraju plaćati za licence, odnosno igrači na dobitke. Vlasnici kažu kako upravo u ovom dijelu leži suština manipulacije ovim zakonom.

“Možda će direktni prihodi biti veći, ali indirektni će biti upola manji. O tome niko od zakonodavaca ne priča, a to će se itekako odraziti na privredu Republike Srpske i građane”, ističu.

Zakonom je posebno tretirana oblast internet klađenja jer će dobici biti oporezovani što će, kako kažu vlasnici, dovesti do naglog pada broja igrača koji će učestvovati u igrama na sreću kod priređivača u Republici Srpskoj.

“Novi model oporezivanja dobitaka od igara na sreću podstiče kako preusmjeravanje igrača na druge igre na sreću, u kojima se dobici ne oporezuju, tako i gašenje legalnih priređivača internet igara i prelazak domaćih igrača na strane internet stranice za igre na sreću, koji ne posjeduju licencu koju izdaje nadležni organ za priređivanje igara na sreću”, zaključuje jedan od vlasnika sportske kladionice.

Podsjetimo, Zakon je usvojen po hitnom postupku, a vlasnici kladionica imaju rok od šest mjeseci da prilagode svoje poslovanje. Dan uoči usvajanja zakona kladionice širom RS su u znak protesta zatvorile svoje poslovnice.

(Klix)

ČEKRLIJA (PDP): Ako budu mijenjali Ustav FBiH, formirati novu cjelinu od srpskih opština

Član Glavnog odbora PDP-a Saša Čekrlija smatra da je neophodno da, u slučaju ustavnih promjena u Federaciji BiH, sadašnji Livanjski kanton i Unsko-sanski kanton budu prekomponovani i od njihovih dijelova načinjena posebna izborno-teritorijalna organizacija koju bi činile opštine sa većinskim srpskim stanovništvom. On tvrdi da se uveliko u tajnosti vode pregovori između bošnjačkih i hrvatskih

Potpuna obustava saobraćaja od pijace prema Rebrovcu

Na dionici magistralnog puta od pijace prema Rebrovcu u Banjaluci na snazi je višečasovna potpuna obustava saboraćaja, povodom današnjeg otvaranja novoizgrađenog kružnog toka kod poslovnog objekta “Delta planet”. Potpuna obustava saobraćaj na ovoj dionici na snazi je do 13.00 časova, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske. (Srna)

POČELO PROLJEĆNO ČIŠĆENJE GRADA Iznesite krupni otpad!

Proljećna akcija čišćenja i uređenja grada počela je danas i svi sugrađani će u narednih mjesec dana imati priliku da na predviđena mjesta iznesu sav krupni otpad, izuzev građevinskog. Akcija će u prvom dijelu, od danas do 3. aprila biti organizovana na području gradskih mjesnih zajednica na desnoj obali Vrbasa i seoskih mjesnih zajednica koje

Saznajemo: Stanivuković nije predao peticiju protiv poskupljenja vode

Poslanik PDP-a Draško Stanivuković nikada nije predao peticiju protiv poskupljenja vode u Banjaluci, iako je 6. februara ove godine izveo performans ispred Gradske uprave tvrdeći da predaje peticiju sa navodnim potpisima 3.000 Banjalučana, saznaje Banjaluka.net. Kako nam je zvanično potvrđeno u Skupštini grada, peticija sa navodnim potpisima nikada nije stigla do njih niti im je predana

OKONČANA ISTRAGA PROTIV LAŽNIH POŠTARA Prevaranti iz Srbije građanima podvaljivali poštanske sandučiće

Policija i banjalučko tužilaštvo okončali su istragu protiv trojice prevaranata iz Srbije koji su građanima u Srpskoj prodavali poštanske sandučiće pod izgovorom da su radnici “Pošta Srpske“.  Optuženi su državljani Srbije Darko Bebić (32), Petar Vasić (27) i Stevan Milovanović (32), svi iz Valjeva. Međutim, neizvesno je da li će i kada početi suđenje optuženim

Dijabetičari predali 11.500 potpisa za život s manje boli

Inicijativa “Za život s manje boli” prikupila je više od 11.500 potpisa podrške i predana je nedavno u Narodnu skupštinu RS i Parlament FBiH. Naime, grupa građana “Libre BiH” odnosno roditelji djece oboljele od dijabetesa tipa 1 i rijetkih oblika dijabetesa, te oboljeli od dijabetesa tipa 1 pokrenuli su inicijativu s ciljem da se osiguravanjem

Samo 36 ulica nazvano po ženama

Po ženama koje su ostavile trag u književnosti, koje su kroz istoriju učinile značajno djelo ili su ostale upamćene iz neke druge oblasti, nazvano je 36 ulica u gradu, rekli su u Gradskoj upravi. Na teritoriji grada od oko 680 ulica samo mali dio njih, odnosno tek svaka dvadeseta, dobio je naziv po ženama. U