Politika 28.05.2016.

Nakon odluke Ustavnog suda iz RS navode da je pitanje jezika već riješeno

ČITANJE: 3 minute

Odluka Ustavnog suda BiH uslijedila je po zahtjevu Safeta Softića, drugog zamjenika predsjedavajuićeg Doma naroda BiH, za ocjenu ustavnosti jedne od rečenica iz Ustava RS, u dijelu koji glasi “jezik bošnjačkog naroda”. Sredoje Nović (SNSD), predsjedavajući Kluba Srba u Domu naroda BiH, mišljenja je da niko u RS uopšte nije govorio niti nametao bilo kom narodu u RS kakav će njegov jezik biti.

“U Ustavu RS stoji da je to jezik bošnjačkog naroda, jezik hrvatskog naroda i jezik srpskog naroda. Prema tome, zašto bi to nekome smetalo ako ta odrednica stoji i u svjedočanstvu i u ostalim dokumentima”, pita on.

Ognjen Tadić (SDS), predsjedavajući Doma naroda BiH, kaže da nije imao priliku razgovarati sa Softićem prije podnošenja apelacije, a da jeste, informisao bi ga o situaciji.

“Kada je mijenjan Ustav RS da bi bio usaglašen sa principom konstitutivnosti sva tri naroda u RS, kao i u FBiH i na nivou BiH, onda je to pitanje određivanja naziva jezika koji je u službenoj upotrebi, u smislu ustavne kategorije, riješeno. Nakon toga je nastupila ocjena svih relevantnih pravosudnih institucija da je to riješeno pitanje. Bilo kako bilo, to je odluka Ustavnog suda BiH, taj se jezik u RS zove jezik bošnjačkog naroda i sad to treba poštovati”, rekao je Tadić.

Softić kaže da je u načelu zadovoljan odlukom, jer je ona, na neki način, “potvrdila sve što smo željeli da čujemo od Ustanvog suda BiH”.

“Sud je jasno potvrdio da svaki narod ima potpuno, legitimno pravo da svoj jezik zove onako kako smatra da treba, što će, sasvim sigurno, imati implikacije na trenutna dešavanja u obrazovnom sistemu RS”, kaže Softić.

Rekao je da misli da će poslije ove odluke svi oni koji su oštećeni imati pravo svoju zaštitu da zatraže kod nadležnih sudskih instanci. Iz SDA čestitaju Softiću koji je “omogućio da povratnička djeca konačno ostvare pravo na obrazovanje na maternjem, bosanskom jeziku”.

“Ovom odlukom je dokazano da vlast RS na najgrublji mogući način godinama krši, kako Ustav RS, tako i Ustav BiH, uskraćujući elementarno pravo Bošnjaka u tom entitetu”, naveli su iz SDA, te pozvali vlasti RS da “hitno primijene odluku Ustavnog suda BiH”.

Iz SDA traže da se prestane sa “diskriminacijom povratničke djece i nametanjem naziva jezika kojim govore”.

“Jezik kojim Bošnjaci govore je odvajkada bosanski”, kažu iz SDA, dok iz Ministarstva prosvjete i kulture RS nisu željeli da komentarišu odluku Ustanog suda BiH, koju nisu dobili.

Osnovna škola u Vrbanjcima već duže vrijeme je u fokusu javnosti upravo zbog naziva jezika, a tamošnja učiteljica Adisa Smajlović kratko nam je kazala da nije ovlaštena da komentariše odluke Ustavnog suda.

“Mališani koji su se ispisali iz škole nikad se neće vratiti. Što se naziva jezika tiče, ne bih ništa da govorim”, naglašava Smajlovićeva.

Krstan Simić, pravni ekspert i bivši sudija Ustavnog suda BiH, ocjenjuje da se Ustavni sud BiH upliće i pojavljuje kao korektor zakonodavne vlasti, što ni u jednom sistemu svijeta nije poznato niti priznato.

“U Ustavu BiH ne postoji nijedna odredba koja reguliše pitanje bilo kojeg jezika”, naglasio je Simić, koji je naglasio da bi po ovoj odluci Ustavnog suda BiH Srbi imali pravo da izmijene ustav i navedu da je jezik Srba ruski.

Iako smo pokušali, tokom dana nismo uspjeli dobiti jasno tumačenje o tome da li sada Bošnjaci imaju pravo da im u dokumentima, poput diploma stečenih u RS, kao maternji bude naveden “bosanski jezik”.

(Nezavisne)