Region 28.12.2022.

Nakon pola godine u albanskom zatvoru, student Nikola Nedeljković na slobodi

ČITANJE: 2 minute

Nikola Nedeljković (20), student iz Beograda, koji je danas pušten iz pritvora u Kosovskoj Mitrovici nakon šestomjesečnog boravka u ćeliji, rekao je da je bio u zatvoru zato što je Srbin.

Nedeljković, koji je uhapšen na Gazimestanu na Vidovdan, po izlasku na slobodu je rekao da je poslije svega kroz šta je prošao najsrećniji čovjek zato što sada sa porodicom može da ode kući, navodeći da za utiske, svođenje računa i sve ostalo ima vremena.

– Samo bih da zahvalim svi ljudima koji su uz mene i moju porodicu bili od prvog dana, što nam je mnogo značilo da svi zajedno sve ovo izdržimo. Samo mogu da kažem da sam srećan. Ako za nešto treba da budem u zatvoru i dan, neka to bude zato što sam Srbin. Zato sam i bio u zatvoru – rekao je Nedeljković.

Nikolu su na administrativnom prelazu Mutivode dočekali otac Dragomir, majka Slobodanka i sestra.

Oni su mu, na njegovu molbu, donijeli majicu sa mapom Kosova i Metohije i natpisom “Nema predaje”, koju je obukao čim je prešao administrativnu liniju.

Nikolina majka Slobodanka Nedeljković rekla je da su srećni i zahvalila svima koji su ih podržavali, naročito predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Nikola Nedeljković uhapšen je na Gazimestanu na Vidovdan pod optužbom da je izazivao etničku mržnju i netrpeljivost, navodno uzvikujući parole protiv Albanaca, za šta nije bilo dokaza osim iskaza policajca koji ga je uhapsio.

Nikola je od momenta hapšenja bio u sudskom pritvoru u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, a 6. septembra u Prištini mu je izrečena kazna zatvora od osam mjeseci zbog izazovanja navodne etničke mržnje i netrpeljivosti.

Međutim, odlukom Apelacionog suda u Prištini, donesenom početkom decembra, kazna mu je umanjena za dva mjeseca, tako da je danas pušten na slobodu, ali uz uslov jednogodišnje zabrane ulaska na područje Kosova i Metohije.

(Srna/SB)